Blog
Mi is az a csíráztatás?
Ha emlékszel az általános iskolára, akkor valószínűleg emlékszel valamilyen kísérletre, amely magvak csíráztatásával foglalkozott - talán néhány babszemet dugtál egy üvegbe, nedvesen tartottad őket, és néhány nap múlva zöld hajtásokkal jutalmaztak. Miután elődeink rájöttek, hogy a kis magvakból növények nőnek, és hogy ezek a növények gyakran emészthetőbbek, mint a kis magok, elkezdték kitalálni, hogyan lehet ezt a folyamatot hasznosítani. Így találták ki, hogyan tegyék emészthetőbbé a hüvelyeseket, dióféléket/magvakat és gabonaféléket áztatással, csíráztatással vagy fermentálással.
A csíráztatás során a magvakat, dióféléket, hüvelyeseket vagy gabonaféléket több órán át áztatjuk, majd többször átöblítjük, amíg a magvakból vékony hajtás nem kezd kialakulni.
Hívhatjuk csirkesalátának, de akár kencének vagy szendvicstölteléknek, a lényeg úgyis a végeredmény. Hihetetlen, hogy egy pesztó-csirke- joghurt kombó ilyen ízletes tud lenni. Maradék mentésre is jó ötlet ez a szendvics, ha valami izgalmas szendvicset készítenél az unalmas csirkemellből vagy a maradék pesztót használnád fel.
Mindegy mekkora kerted van, sőt lehet, hogy egy terasz vagy erkély áll rendelkezésedre, akkor is el tudsz kezdeni salátáaféléket, fűszernövényeket és levélzöldségeket növeszteni.
Salátafélék alatt nemcsak a jól ismert, kevésébé ízletes fejes salátát vagy jégsalátát értem, hanem a nálunk kevésbé elterjedt tépősalátákat és az izgalmas levélzöldségeket (pl. mustárféléket, mángoldot, ázsiai levélzöldségeket, fodros kelt stb.)l
Van egy jó hírem. Neked is lehet saját salátás kerted, akár konyhakert nélkül is. Nincs szükség nagy befektetésre, csak néhány eszközre, vetőmagra és egy kis kitartásra, hogy zöld oázist varázsolj otthonodban.
Bár elsőre csábító és kényelmes lehet az előre csomagolt saláták választéka, sajnos a zacskó legtöbbször nem azt rejti, amit várnánk tőle. Friss, ízletes, roppanós levelek helyett fonnyadt, vegyszerekkel kezelt, tápanyagokban szegény, ízetlen zöldek kerülnek a tányérunkra.
Ha te úgy döntöttél, hogy mostantól magadnak szeretnéd megtermeszteni a vitamindús, vegyszermentes zöldeket, akkor olvasd végig a bejegyzést. Segítek eligazodni, milyen növényeket és hol érdemes növeszteni, milyen eszközökre lesz szükséged, milyen fajtákat válassz és lesz szó a gondozásukról is.
Honnan lehet tudni, hogy a mikrozöldjeinknek penészgombája van-e vagy csak gyökérszőrszálak nőnek?
Az alapöntetek, mint például a mustáros-mézes vagy a balzsamecetes önteten kívül bátran próbálkozhatsz más öntetekkel is a salátáid mellé, a saláta kisokosban írtam részletesen az öntetekről is.
A tavasz első zöldségei és gyümölcse – a spárga, eper, újburgonya, sárgarépa – már elérhetőek a piacokon. Mutatok néhány ötletet, hogyan lehet felhasználni ezeket a ízletes alapanyagokat salátákhoz.
Egyszerű, gyorsan elkészíthető, tavaszi saláták találhatók a listában, bízom benne, hogy mindenki talál kedvére valót a receptek között.
A részletes recept leírásokhoz és hozzávalókhoz, kattints a recept nevére.
Különlegessége ennek a salátának, hogy a jól ismert görög joghurtból és uborkából készült tzatziki, mint öntet fog szerepelni ebben a nyári ételben, ami egyébként köretként is megállja a helyét bármelyik étkezéshez.
Könnyű, gyorsan elkészíthető (új)burgonya saláta retek mikrozölddel, ha ez nincs kéznél, akkor karikázz bele retket.
Szegény salátaöntetekkel olyan mostohán bánik a magyar gasztrokultúra, pedig azt gondolom sokkal többet érdemelnek. Blogcikkeink között egy teljes részt szentelek az önteteknek, hiszen ezekkel a folyékony csodákkal tesszük teljessé a salátáinkat, az “unalmas nyúleledelből” fantasztikus ízélménnyé varázsolhatjuk zöldségeinket.
Könnyű, gyorsan elkészíthető (új)burgonya saláta retek mikrozölddel, ha ez nincs kéznél, akkor karikázz bele retket.
Rengetegszer feltették már nekem a kérdést – a mikrozöld elnevezés csak valamilyen “puccos” elnevezése a csíráknak? A válasz- NEM.
A csírák és a mikrozöldek két teljesen eltérő kategória. Különböznek a növesztési eljárásukban, a tápanyag összetételükben és az ízvilágukban is.
Nagy kedvenceim a zöldsaláták, amikor egy évszaktól függő zöldsaláta vagy mikrosaláta alapra rétegezzük a különböző hozzávalókat, meglocsoljuk az öntettel és kész is vagyunk. Van már jó néhány ilyen saláta a blogon, érdemes körülnézni, ötletek gyűjteni.
A szüleim főállás mellett fizetés kiegészítésként földi epret termeltek sok-sok éven keresztül, így gyerekként mindig az elsők között juthattam ehhez az ízletes, de nem olcsó gyümölcshöz. Annak ellenére, hogy nővéremmel sokat kellett segítenünk az eperültetvényeken, miközben kilószámra tömtük magunkba az eperszemeket, így sem sikerült megutálnom a földi epret.
Ez a francia sárgarépa saláta biztos a kedvenceid közé kerül, ha kipróbálod. Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik, a franciák igazi művészei az egyszerű, de ízletes ételeknek.
Ez egy nem a klasszikus görög saláta recept, már ha létezik egyáltalán klasszikus recept. Rengeteg tradicionális görög saláta recepttel találkozhatunk, van amelyik zöldsalátával készül, valamelyik szerint nem szabad (sőt, kifejezetten tilos) zöldsalátát beletenni, csakis kizárólag a paradicsom-uborka-hagyma-feta sajt-olíva bogyó keverékből készülhet.
Te mennyi zöldet fogyasztasz naponta? Őszintén…?
Sajnos mi magyarok nagyon kevés zöldet eszünk, pedig fontos lenne, hogy a különböző zöld levelek rendszeres szereplői legyenek az étkezéseinknek, jó lenne, ha mindig kerülne az asztalra egy adag minden étkezés mellé.
Magas a vitamin-, ásványi anyag, antioxidáns- és rosttartalmuk és kiváló vasforrások is egyben. Ezzel szemben kalóriatartalmuk nagyon alacsony, bármilyen típusú diétába beilleszthetőek.
Lehet, hogy te is találkoztál már mikrozöldekkel, csak éppen nem tudtad, hogy mikrozölddel állsz szembe.
Nálunk a mikrozöldeket (mikrosalátákat) leggyakrabban ételek díszítésére használják az éttermek, pedig ennél sokkal több lehetőség rejlik ezekben az apró növényekben.
- Mik azok a mikrozöldek?
- Miért érdemes ezeket a növényeket beilleszteni étrendünkbe?
- Hogyan tudjuk saját magunk növeszteni az ablakpárkányunkon?
- Mihez használhatunk mikrozöldeket?
Teljes kiőrlésű gabonát enni jó és enni kell. Miért?
- Mert bizonyítottan csökkentik néhány krónikus betegség ( pl. cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek) kialakulásának esélyét.
- Mert lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy lassan alakulnak át glükózzá, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak.
- Mert magas a vitamin és ásványi anyag tartalmuk.
Vége a télnek, mindannyian örülünk az első tavaszi napsugaraknak. Szervezetünk sóvárog a friss zöldségek, gyümölcsök után, de még várnunk kell néhány hetet, hogy megjelenjenek az első tavaszi zöldségek a piacokon. Addig sem kell megvonni magunktól a salátákat, hiszen például a káposzta és cékla remek saláta alapanyag még így tavasz elején is.
Nálunk nincs étkezés saláta vagy valamilyen zöldségköret nélkül. Egyszerűen szeretjük a zöldségeket és szeretem, hogy olyan sokféleképpen elkészíthetőek. Tél végén, tavasz elején nekem is nagy kihívás, hogy ezek a saláták szezonális zöldségekből készüljenek. Erre tökéletes például a káposzta, hiszen jól kombinálható más zöldségekkel (mint ebben a céklás káposztasalátában is) és a gyerekek is szívesen megeszik.
Egyszerű hozzávalók ízletes kombinációja ez a káposztasaláta retekkel és almával (és egy kevés fetával és répával). A káposzta-alma egyébként is egy nyertes kombináció, amire jó példa ez a joghurtos vegyes káposztasaláta is.
Szerencsére egyre több helyen elérhető az édesburgonya és egyre kevésbé számít különlegességnek ez az ízletes zöldség. Több fajtája is van, az üzletekben leginkább a sárga húsú, édeskés ízű kapható. Sokféleképpen felhasználható, én leginkább levesekhez használom (mint pl. ez a fűszeres répa leves édesburgonyából készítve) vagy sütőben megsütve köretként tálalom.
A kelbimbó elhanyagolt zöldség volt évekig nálunk (is). Gyerekkorom rettenetes menzai kelbimbó főzelékei sokáig kísértettek. Eszembe sem jutott, hogy bármit is készítsek belőle, míg egyszer szembejött velem egy sült kelbimbó recept, aminek nem tudtam ellenállni és éreztem, hogy ezt feltétlenül szeretném kipróbálni. A próbálkozásból hatalmas szerelem lett, azóta a kelbimbó rendszeres szereplője az őszi/téli étrendünknek.