RENDELÉSED 1-2 MUNKANAPON BELÜL KISZÁLLÍTJUK!

 

Burgonya saláta retekkel mustáros öntettel

Burgonya saláta retekkel mustáros öntettel

Könnyű, gyorsan elkészíthető (új)burgonya saláta retek mikrozölddel, ha ez nincs kéznél, akkor hsználj más fajta mikrozöldet.

A burgonya és a retek igazán jól passzolnak a mustáros öntethez, és a mikrozöldek hozzáadásával még frissebbé és táplálóbbá válik az egész étel. Ez a saláta nemcsak finom, de remekül beilleszthető a napi zöldségadagba is, ráadásul szinte bármilyen diétába könnyedén illeszthető. Ha szeretnéd egy kicsit másképp elkészíteni, bátran kísérletezhetsz az ízekkel, és cserélheted a hozzávalókat, hogy még izgalmasabbá tedd!

Ha különböző ízeket szeretnél kipróbálni, a hozzávalókat könnyen személyre szabhatod, helyettesítve őket más finomságokkal.

Burgonya : A burgonya a saláta alapja, de ha valami könnyebbre vágysz, használhatsz édesburgonyát vagy más, alacsonyabb szénhidráttartalmú alternatívát.

Mikrozöldek:  Nemcsak extra ízt, hanem rengeteg extra tápanyagot is belecsempészhetsz a salátába mikrozöldekkel. Választhatsz a fűszeres ízű retek, vöröskáposzta vagy mustár mikrozöldek közül.

Olívaolaj: Használhatsz más hidegen sajtolt olajat is, például avokádóolajat, ami extra krémességet adhat a salátának.

Citromlé: A citromlé frissítő íze mellett balzsamecetet is használhatsz, ha egy gazdagabb ízvilágra vágysz.

Mustár: A mustár pikánssá teszi az öntetet, de helyettesíthető mézes mustárral, vagy egy kevés fokhagymás joghurttal is.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 szárzeller, felaprítva
  • 1 marék retek mikrozöld (ha ez nincs, néhány felkarikázott retek)  
  • 1 ek petrezselyem, apróra vágva
  • 1/2 kg burgonya vagy újburgonya, 3 cm-es kockára vágva

Az öntethez:

  • 6 ek olívaolaj
  • 2-3 ek fehérborecet (vagy almaecet)
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk mustár

Így készítsd el:

  1. Az egész burgonyákat főzd meg kb. 15 perc alatt, míg megpuhulnak. Mikor a burgonyák megfőttek, hagyd teljesen kihűlni, majd vágd fel kb. 3-4 cm-es kockákra.
  2. Egy kisebb befőttes üvegben készítsd el az öntetet. Tedd az üvegbe a hozzávalókat, majd jól rázd össze, hogy az alapanyagok összekeveredjenek és a só is feloldódjon. Ez az öntet 1 hétig eláll hűtőben, így ha nagyobb adagot készítesz más salátákhoz is bátran használhatod.
  3. Tedd egy tálba a saláta hozzávalóit, locsold meg az öntettel, majd keverd át. Hagyd állni min. 15 percet, azután tálalhatod is. Hűtőben 2-3 napig is eláll. Fogyasztás előtt hagyd szobahőmérsékletűre enyhülni.
  4. Amennyiben retek mikrozöldet használsz, akkor ezt csak közvetlen tálalás előtt keverd hozzá.