GYIK - Mikrozöldek

Ha szeretnél valóban friss, vegyszermentes, friss zöldeket beépíteni a mindennapi étkezésedbe, akkor a mikrozöld a legjobb dolog, amit növeszthetsz. Napi 1 perc gondoskodást igényelnek, gyorsan megnőnek, nagyon finomak és tápanyagdúsak.

Olyan fajtákat találsz a választékban, amit kezdők is bátran növeszthetnek.

Termékeinkre 100% növesztési garanciát nyújtunk, ha nem sikerül, új magokat küldünk vagy visszafizetjük a termék árát.

A csírák kicsírázott magvak, míg a mikrozöldek fejlődésben lévő növények/fiatal növényi hajtások. Ezek a növényi hajtások már szárat és leveleket is növesztettek. A csíramagokat soha nem vetjük el, a csírák kifejlődéséhez magas páratartalmat és megfelelő hőmérsekletet biztosítunk a magok számára. A mikrozöldek növesztéséhez mindig valamilyen ültetőközeget használunk.

Részletesen itt olvashatsz a csírák és mikrozöldek közötti alapvető különbségekről az 5 különbség a mikrozöldek és a csírák között című cikkünkben.

A mikrozöldeknek a kezdeti növekedési szakaszban nincs szükségük tápanyagra (mindent a magból fedeznek).

Az a talaj, amiben növekednek, fontos, hogy:

 • 100% természetes alapú legyen,
 • jó vízáteresztő képességgel rendelkezzen,
 • ne legyen tömör, hanem finom morzsalékos, levegős szerkezetű,
 • kiváló nedvességmegtartó képessége legyen,
 • ne tartalmazzon szerves anyagokat, mert a földben lévő gombák, baktériumok könnyen megbetegíthetik a növényeid,
 • semleges pH-val rendelkezzen.

A fenti tulajdonságoknak a kókuszrost és a tőzeg felel meg:

 • A tőzeg lassú idő alatt alakul ki (nem fog örökké a rendelkezésünkre állni), kitermelése környezetromboló.
 • A kókuszrost kókuszdió feldolgozó üzemek melléktermékéből, a kókuszdió megőrölt héjából készül – ÚJRAHASZNOSÍTOTT termék.
 • A kókuszrost nedvességmegtartó képessége nagyon jó. Saját súlyának többszörösét is képes magába szívni, raktározni, és egyenletesen leadni a növény számára.
 • A felesleges vizet átereszti, így túlöntözni nem lehet.
 • Finom szemcsés szerkezete ideális mikrozöld növesztésre.
 • Levegősebb szerkezetű, mint a tőzeg, ez elősegíti a gyökerek erőteljes fejlődését.
 • Nem penészedik meg a tárolás során, préselt állapotában könnyen és sokáig tárolható.

A Greenea kókuszrost téglácskái pontosan akkora méretűek, amekkorára szükség van egy tálca mikrozöld növesztéséhez. A videón láthatod, hogy szívja magába a vizet és válik finom, porhanyós szerkezetűvé.

 

A mikrozöldek fajtától függően 7-14 napon belül már elérik a vágható, 2 leveles állapotot. Egy olló segítségével elegendő mindig annyit vágnod, amennyire éppen szükséged van.

A csírázás és növekedés sebessége függ a hőmérséklettől. Minél melegebb van, annál gyorsabban csíráznak és növekednek zöldjeid.

A csírázáshoz a magoknak nincs szüksége fényre. Amikor a hajtások elérik a 2-3 centis magasságot, keress egy világos ablakpárkányt a növényeid számára. Minél kevesebb fényhez jutnak a mikrozöldjeid, annál nyurgábbak lesznek, de ez az ízüket egyáltalán nem befolyásolja.

A magok csírázásához szükség van a meleg, párádús környezetre, ezért egy vízpermetezővel naponta kétszer tartsd nedvesen az elvetett magokat. Ha a magok kicsíraztak és elérték az 1-2 centis magasságot, akkor már nem kell permetezni, hanem elegendő locsolni. Az ujjaddal ellenőrizd, hogy elég nedves-e a kókuszrost, ha száraznak érzed, öntözd meg a zöldjeidet. (1-2-3 naponta elegendő öntözni, ez nagyban függ a levegő hőmérsékletétől).

A mikrozöldek nem hajtanak újra, mivel azt a hajtást fogyasztjuk el, ahonnan az új leveleket hozná a növény. (Kivéve a zöldborsó, ez képes újranőni és a második hajtás is finom, élvezhető).

Ha elfogyasztottad a teljes tálca mikrozöldet, akkor új magra és kókuszrostra lesz szükséged. a kókuszrostot nem tudod többször felhasználni. (Ha műanyag tálcát használsz, akkor azt két vetés között alaposan mosd el.)

Gyakran Ismételt Kérdések feltöltése folyamatban, kérjük nézz vissza később! Ha szeretnél javasolni egy kérdést, ami szerinted sokakat érdekelhet, kérjük küldd el javaslatod az info@greenea.hu email címre.