GYIK - Mikrozöldek
Ha szeretnél valóban friss, vegyszermentes, friss zöldeket beépíteni a mindennapi étkezésedbe, akkor a mikrozöld a legjobb dolog, amit növeszthetsz. Napi 1 perc gondoskodást igényelnek, gyorsan megnőnek, nagyon finomak és tápanyagdúsak.
Olyan fajtákat találsz a választékban, amit kezdők is bátran növeszthetnek.
Termékeinkre 100% növesztési garanciát nyújtunk, ha nem sikerül, új magokat küldünk vagy visszafizetjük a termék árát.
A csírák kicsírázott magvak, míg a mikrozöldek fejlődésben lévő növények/fiatal növényi hajtások. Ezek a növényi hajtások már szárat és leveleket is növesztettek. A csíramagokat soha nem vetjük el, a csírák kifejlődéséhez magas páratartalmat és megfelelő hőmérsekletet biztosítunk a magok számára. A mikrozöldek növesztéséhez mindig valamilyen ültetőközeget használunk.
Részletesen itt olvashatsz a csírák és mikrozöldek közötti alapvető különbségekről az 5 különbség a mikrozöldek és a csírák között című cikkünkben.
Az a talaj, amiben növekednek, fontos, hogy:
- 100% természetes alapú legyen,
- jó vízáteresztő képességgel rendelkezzen,
- ne legyen tömör, hanem finom morzsalékos, levegős szerkezetű,
- kiváló nedvességmegtartó képessége legyen,
- ne tartalmazzon szerves anyagokat, mert a földben lévő gombák, baktériumok könnyen megbetegíthetik a növényeid,
- semleges pH-val rendelkezzen.
A fenti tulajdonságoknak a kókuszrost és a tőzeg felel meg:
- A tőzeg lassú idő alatt alakul ki (nem fog örökké a rendelkezésünkre állni), kitermelése környezetromboló.
- A kókuszrost kókuszdió feldolgozó üzemek melléktermékéből, a kókuszdió megőrölt héjából készül – ÚJRAHASZNOSÍTOTT termék.
- A kókuszrost nedvességmegtartó képessége nagyon jó. Saját súlyának többszörösét is képes magába szívni, raktározni, és egyenletesen leadni a növény számára.
- A felesleges vizet átereszti, így túlöntözni nem lehet.
- Finom szemcsés szerkezete ideális mikrozöld növesztésre.
- Levegősebb szerkezetű, mint a tőzeg, ez elősegíti a gyökerek erőteljes fejlődését.
- Nem penészedik meg a tárolás során, préselt állapotában könnyen és sokáig tárolható.
A Greenea kókuszrost téglácskái pontosan akkora méretűek, amekkorára szükség van egy tálca mikrozöld növesztéséhez. A videón láthatod, hogy szívja magába a vizet és válik finom, porhanyós szerkezetűvé.
A mikrozöldek fajtától függően 7-14 napon belül már elérik a vágható, 2 leveles állapotot. Egy olló segítségével elegendő mindig annyit vágnod, amennyire éppen szükséged van.
A csírázás és növekedés sebessége függ a hőmérséklettől. Minél melegebb van, annál gyorsabban csíráznak és növekednek zöldjeid.
A csírázáshoz a magoknak nincs szüksége fényre. Amikor a hajtások elérik a 2-3 centis magasságot, keress egy világos ablakpárkányt a növényeid számára. Minél kevesebb fényhez jutnak a mikrozöldjeid, annál nyurgábbak lesznek, de ez az ízüket egyáltalán nem befolyásolja.
A magok csírázásához szükség van a meleg, párádús környezetre, ezért egy vízpermetezővel naponta kétszer tartsd nedvesen az elvetett magokat. Ha a magok kicsíraztak és elérték az 1-2 centis magasságot, akkor már nem kell permetezni, hanem elegendő locsolni. Az ujjaddal ellenőrizd, hogy elég nedves-e a kókuszrost, ha száraznak érzed, öntözd meg a zöldjeidet. (1-2-3 naponta elegendő öntözni, ez nagyban függ a levegő hőmérsékletétől).
A mikrozöldek nem hajtanak újra, mivel azt a hajtást fogyasztjuk el, ahonnan az új leveleket hozná a növény. (Kivéve a zöldborsó, ez képes újranőni és a második hajtás is finom, élvezhető).
Ha elfogyasztottad a teljes tálca mikrozöldet, akkor új magra és kókuszrostra lesz szükséged. a kókuszrostot nem tudod többször felhasználni. (Ha műanyag tálcát használsz, akkor azt két vetés között alaposan mosd el.)