Blog
Kert
Mikrozöldek
Öntetek
Receptek
Tippek, trükkök
Szűrés törlése

Hogyan csíráztass üvegben?

2023.09.02 22:31

Mi is az a csíráztatás?

Ha emlékszel az általános iskolára, akkor valószínűleg emlékszel valamilyen kísérletre, amely magvak csíráztatásával foglalkozott - talán néhány babszemet dugtál egy üvegbe, nedvesen tartottad őket, és néhány nap múlva zöld hajtásokkal jutalmaztak.

Miután elődeink rájöttek, hogy a kis magvakból növények nőnek, és hogy ezek a növények gyakran emészthetőbbek, mint a kis magok, elkezdték kitalálni, hogyan lehet ezt a folyamatot hasznosítani. Így találták ki, hogyan tegyék emészthetőbbé a hüvelyeseket, dióféléket/magvakat és gabonaféléket áztatással, csíráztatással vagy fermentálással.

A csíráztatás során a magvakat, dióféléket, hüvelyeseket vagy gabonaféléket több órán át áztatjuk, majd többször átöblítjük, amíg a magvakból  vékony hajtás nem kezd kialakulni.

Hogyan csíráztass üvegben?

Soha ne tedd a befőttesüveget közvetlen napfényre! 

Töltsd meg az üveget vízzel és 1-2 evőkanál csíramaggal!  Forgasd meg többször,  alaposan a vizet az üvegben. Öntsd ki a vizet, és ismételd meg a töltést és a forgatást, amíg a víz tiszta nem lesz.

ÁZTATÁS

Töltsd meg az üveget hűvös (20-25°-os) vízzel és hagyd ázni a magokat 8-12 órán át vagy az adott csíráztatni kívánt magra/keverékre vonatkozó ideig.

ÖBLÍTÉS

Töltsd meg az üveget vízzel és alaposan forgasd meg a magokat az üvegben. Öntsd le a vizet, és ismételd meg még egyszer vagy kétszer. Naponta 2-3 alkalommal öblítsd és nagyon alaposan csöpögtesd le a magokat.

CSÍRÁZÁS

Az üvegeket mindig ferdén lefelé tárold az állványon az öblítés és a lecsöpögtetés között. 

BETAKARÍTÁS ÉS A CSÍRÁK TÁROLÁSA

Mielőtt bármilyen termést betakarítasz, elengedhetetlen, hogy az utolsó öblítés után nagyon alaposan lecsöpögtesd. A szárazra szárított csírák eltarthatósága nő, ezért érdemes erre nagy figyelmet fordítani.   

A kész csíratermést tárold hűtőben, egy papírtörlővel kibélelt tárolóedényben.