Blog

Hogyan csíráztass üvegben?

2023.09.02 22:31

Mi is az a csíráztatás?

Ha emlékszel az általános iskolára, akkor valószínűleg emlékszel valamilyen kísérletre, amely magvak csíráztatásával foglalkozott - talán néhány babszemet tettél egy üvegbe, nedvesen tartottad őket, és néhány nap múlva a babszemek zöld hajtásokkal jutalmaztak.

Miután elődeink rájöttek, hogy a kis magvakból növények nőnek, és hogy ezek a növények gyakran emészthetőbbek, mint a kis magok, elkezdték kitalálni, hogyan lehet ezt a folyamatot hasznosítani. Így találták ki, hogyan tegyék emészthetőbbé a hüvelyeseket, dióféléket/magvakat és gabonaféléket áztatással, csíráztatással vagy fermentálással.

A csíráztatás során a magvakat, dióféléket, hüvelyeseket vagy gabonaféléket több órán át áztatjuk, majd többször átöblítjük, amíg a magvakból  vékony hajtás nem kezd kialakulni.

Hogyan csíráztass üvegben?

Hogyan csíráztass csíráztató üvegben?

 

Csíráztató üvegben csíráztatni a legegyszerűbb módja az otthoni csíráztatásnak. Ha betartasz néhány alapvető, de fontos szabályt, akkor 3-6 nap alatt ízletes, egészséges csírákat tudsz elkészíteni.

A csíráztató üveg egy praktikus eszköz, ami lehetővé teszi a csírák nedves környezetben való növekedését. Ennek az eszköznek az előnye, hogy átlátszó, így könnyedén figyelemmel kísérheted a csírák fejlődését.

 

1. VÁLASSZ MEGFELELŐ MAGOKAT!

Az első lépés az otthoni csíráztatásban az, hogy megfelelő magokat válassz. Vannak magok, amiket nem ajánlok az üvegben való csíráztatáshoz, pl. ún. nyálkásodó magokat, melyek nedvesség hatására nyálkássá válnak és könnyen bepenészednek (pl. rukkola). Ezeket a magokat sokkal eredményesebben lehet mikrozöldnek termeszteni. A következő magok csíráznak jól csíráztató üvegben:

 

2. MOSD ÁT ALAPOSAN A MAGOKAT!

Töltsd meg az üveget vízzel és 1-2 evőkanál csíramaggal!  Forgasd meg többször,  alaposan a vizet az üvegben. Öntsd ki a vizet, és ismételd meg a töltést és a forgatást, amíg a víz tiszta nem lesz.

2. ÁZTATÁS

Töltsd meg az üveget hűvös (20-25°-os) vízzel és hagyd ázni a magokat 8-12 órán át vagy az adott csíráztatni kívánt magra/keverékre vonatkozó ideig.

3. ÖBLÍTÉS

Töltsd meg az üveget vízzel és alaposan forgasd meg a magokat az üvegben. Öntsd le a vizet, és ismételd meg még egyszer vagy kétszer. Naponta 2-3 alkalommal öblítsd és nagyon alaposan csöpögtesd le a magokat.

Az öblítés befejezésekor a lehető legtöbb vizet kell kiszedni az üvegből. Fordítsd lefelé az üveget és rázd fel és le újra és újra és újra, amíg a szűrőn keresztül nem jön ki több víz. Ha nagy magokat csíráztatsz, elég könnyű a víz nagy részét kiszedni, de ha kis magokról van szó, mindig marad egy kis víz, ezért rázd többet, mint amennyit szükségesnek gondolsz.

4. CSÍRÁZÁS

Az üvegeket mindig ferdén lefelé tárold az állványon az öblítés és a lecsöpögtetés között. Soha ne tedd a csíráztató üveget közvetlen napfényre! 

5. BETAKARÍTÁS ÉS A CSÍRÁK TÁROLÁSA

Mielőtt bármilyen csírát betakarítasz, elengedhetetlen, hogy az utolsó öblítés után nagyon alaposan lecsöpögtesd. A szárazra szárított csírák eltarthatósága nő, ezért érdemes erre nagy figyelmet fordítani. A lecsöpögtetés, ha üvegben termesztjük, mindig egy kicsit több munkát jelent, ezért erre különösen nagy figyelmet kell fordítanunk.

A kész csíratermést tárold hűtőben egy papírtörlővel kibélelt tárolóedényben és max. 1 héten belül fogyaszd el.