Hogyan csíráztass üvegben?
Mi is az a csíráztatás?
Ha emlékszel az általános iskolára, akkor valószínűleg emlékszel valamilyen kísérletre, amely magvak csíráztatásával foglalkozott - talán néhány babszemet dugtál egy üvegbe, nedvesen tartottad őket, és néhány nap múlva zöld hajtásokkal jutalmaztak. Miután elődeink rájöttek, hogy a kis magvakból növények nőnek, és hogy ezek a növények gyakran emészthetőbbek, mint a kis magok, elkezdték kitalálni, hogyan lehet ezt a folyamatot hasznosítani. Így találták ki, hogyan tegyék emészthetőbbé a hüvelyeseket, dióféléket/magvakat és gabonaféléket áztatással, csíráztatással vagy fermentálással.
A csíráztatás során a magvakat, dióféléket, hüvelyeseket vagy gabonaféléket több órán át áztatjuk, majd többször átöblítjük, amíg a magvakból vékony hajtás nem kezd kialakulni.

Soha ne tedd a befőttesüveget közvetlen napfényre!
Töltsd meg az üveget vízzel és 1-2 evőkanál csíramaggal! Forgasd meg többször, alaposan a vizet az üvegben. Öntsd ki a vizet, és ismételd meg a töltést és a forgatást, amíg a víz tiszta nem lesz.
ÁZTATÁS
Töltsd meg az üveget hűvös (20-25°-os) vízzel és hagyd ázni a magokat 8-12 órán át vagy az adott csíráztatni kívánt magra/keverékre vonatkozó ideig.
ÖBLÍTÉS
Töltsd meg az üveget vízzel és alaposan forgasd meg a magokat az üvegben. Öntsd le a vizet, és ismételd meg még egyszer vagy kétszer. Naponta 2-3 alkalommal öblítsd és nagyon alaposan csöpögtesd le a magokat.
CSÍRÁZÁS
Az üvegeket mindig ferdén lefelé tárold az állványon az öblítés és a lecsöpögtetés között.
BETAKARÍTÁS ÉS A CSÍRÁK TÁROLÁSA
Mielőtt bármilyen termést betakarítasz, elengedhetetlen, hogy az utolsó öblítés után nagyon alaposan lecsöpögtesd. A szárazra szárított csírák eltarthatósága nő, ezért érdemes erre nagy figyelmet fordítani.
A kész csíratermést tárold hűtőben, egy papírtörlővel kibélelt tárolóedényben.