Blog
Kert
Mikrozöldek
Öntetek
Receptek
Tippek, trükkök
Szűrés törlése

Mi a különbség a mikrozöldek és a csírák között?

2024.06.28 07:00

A mikrozöldségek és a csírák messziről hasonlónak tűnnek, mint az alma és a paradicsom, de ha közelebbről megnézzük őket, szinte mindenben különböznek.

A csírák és a mikrozöldek két teljesen eltérő kategória. Különböznek a növesztési eljárásukban, a tápanyag összetételükben és az ízvilágukban is.

Mi a különbség a mikrozöldek és a csírák között?

Ha nem ismered a mikrozöldségek és a csírák közötti különbségeket, nem vagy egyedül. Ezek a zöldek nagyon különböznek egymástól, ahogyan a kifejlett zöldségektől is.

Növesztési Módszer

Csírák

Általában vízben vagy nedves papírtörlőn nevelik őket, és nincs szükségük földre vagy más talajra. A magokat beáztatják, majd naponta öblítik őket, hogy megelőzzék a penészedést. Néhány nap alatt kicsíráznak, és fogyaszthatók.

Mikrozöldek

A mikrozöldek termesztése kicsit összetettebb. Általában kókuszrostban vagy más növesztő közegben nevelik őket. A magokat az ültetőközeg tetejére vetik. Több napig tart, amíg a mikrozöldek elérik a megfelelő méretet, és több fényt is igényelnek, mint a csírák.

Növesztőközeg

Csírák

A csírák nem igényelnek növesztő közeget, hiszen csak vizet és nedvességet használnak a fejlődéshez. A csíráztatás kicsit "trükkösebb", mint a mikrozöldségek termesztése. A csírák termesztésének előnye, hogy a csírázás gyors folyamat - az idő alatt, ami egy adag mikrozöldség termesztéséhez szükséges, két-három kör csírát is termeszthetsz. Az induláshoz mindössze magokra, egy megfelelő edényre és néhány napra lesz szükséged.

Mikrozöldek

Ha ki szeretnéd próbálni magad a kertészkedésben, a mikrozöldségek termesztése a legjobb megoldás. A mikrozöldség termesztéséhez mindössze egy napos helyre, mikrozöldség magokra, edényre és egy szórófejes flakonra van szüksége. A mikrozöldség termeszthető talajjal vagy anélkül, de a mikrozöldség termesztésének előnyösebb legkényelmesebb módja a kókuszrost, mint termesztőközeg használata. Nagyon sok fajta zöldségből termeszthető mikrozöldség, kezdd olyan könnyen termeszthető magokkal, mint a brokkoli, rukkola, zöldborsó, retek stb.

Felhasználás

Csírák

A csírákat általában a szendvicsekhez és a saláták díszítésére használják. A csírák egyes fajtáit párolják és ételekben használják fel. Röviden, a csírákat számos ételhez adják feltétként. A csírák tele vannak fehérjével és rosttal. A tápanyagok bevitele az elfogyasztott csíráktól függ. A csírákban csak azok a tápanyagok tárolódnak, amelyek már a magokban is jelen vannak.

Mikrozöldek

A mikrozöldségek nagyon sokoldalúan felhasználhatóak. Egyszerűen beledobhatod őket egy salátába vagy belekeverheted egy turmixba. Díszítheted vele omlettedet vagy leveseid. Az egyetlen dolog, amit nem szabad tenni a mikrozöldséggel, az a főzés, a főzés csökkentheti a hatásos tápanyagok és vitaminok tartalmát.A mikrozöldségek méretükhöz képest hatalmas mennyiségű tápanyagot tartalmaznak. Az, hogy milyen tápanyagokat kapunk belőlük, attól függ, hogy milyen mikrozöldséget fogyasztunk. Azt mondják, hogy egy tipikus mikrozöldség sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint az érett változata.

Tárolás

Csírák

A csírákat hűtőben kell tárolni, és néhány nap alatt el kell fogyasztani őket, mivel könnyen megromlanak. A csírák akkor tárolhatóak jól, ha megfelelően szárazak, minél kevesebb nedvesség tapad hozzájuk, annál jobb.

Mikrozöldek

A mikrozöldek is hűtést igényelnek, de hosszabb ideig eltarthatók, akár egy hétig is frissen maradnak megfelelő tárolás mellett. Levágás nélkül, megfelelő gondozás mellett 3-4 hétig is el vannak a növezstő tálcában, levágás után egy lezárt edényben a hűtőben kb. 1 hétig tárolhatóak.

 

Összefoglaló Táblázat a mikrozöldek és csírák közötti különbségről

 

TulajdonságCsírákMikrozöldek
Növesztési Módszer Vízben vagy nedves papírtörlőn Tőzegben vagy kókuszrostban
Növesztő közeg Nincs szükség növesztő közegre Talaj, kókuszrost vagy tőzeg
Felhasználás
Saláták, szendvicsek, smoothie-k
Saláták, szendvicsek, levesek, smoothie-k, pesztók
Tápanyagtartalom Magas koncentráció Magas tápanyagkoncentráció
Tárolás Rövid ideig, hűtőben Hosszabb ideig, hűtőben

 

5 legfontosabb különbség a mikrozöldek és a csírák között:

  1. A csírák kicsírázott magvak. A mikrozöldek fejlődésben lévő növények/fiatal növényi hajtások; a valamilyen ültetőközegben elvetett magvak már szárat és leveleket is növesztettek.
  2. A csírák nedves közegben fejlődnek; a csíramagokat soha nem vetjük el, a csírák kifejlődéséhez magas páratartalmat és megfelelő hőmérsekletet biztosítunk a mag számára. A mikrozöldek növesztéséhez mindig valamilyen ültetőközeget használunk.
  3. A csírák kifejlődéséhez általában elegendő néhány nap. A mikrozöldek nagy része a vetéstől számítva kb.2 hét alatt vágható méretűre növekszik.
  4. A WHO besorolása alapján a csírák közepesen kockázatos növényi eredetű élelmiszerek csoportjába tartoznak, mivel a csírák előállításához szükséges feltételek a kórokozó baktériumok szaporodása számára is ideálisak (kedvező hőmérséklet, magas páratartalom, hosszú csíráztatási idő), ezért csíráztatásnál fokozottan kell ügyelni az általános higiéniai szabályokra. A mikrozöldek növesztése során ilyen veszélyekkel nem kell számolnunk, hiszen a mikrozöld növények szabad levegőn növekednek.
  5. A csírák és a mikrozöldek ízükben is eltérnek. A mikrozöldek esetében a fiatal növény szárát és leveleit fogyasztjuk, ízük koncentrált, karakteres, a kifejlett növényhez nagyon hasonló ízük van.
  6. A mikrozöldek sokkal változatosabban felhasználhatóak, mint a csírák. Nemcsak feltétként, hanem saláta, smoothie, turmix és peszto alapanyagként is megállják a helyüket.