Blog
Kert
Mikrozöldek
Öntetek
Receptek
Tippek, trükkök
Szűrés törlése

Mi a különbség a mikrozöldek és a csírák között?

2017.04.21 07:00

Rengetegszer feltették már nekem a kérdést – a mikrozöld elnevezés csak valamilyen “puccos” elnevezése a csíráknak? A válasz- NEM.

A csírák és a mikrozöldek két teljesen eltérő kategória. Különböznek a növesztési eljárásukban, a tápanyag összetételükben és az ízvilágukban is.

Mi a különbség a mikrozöldek és a csírák között?

Íme 5 különbség a mikrozöldek és a csírák között:

  • A csírák kicsírázott magvak. A mikrozöldek fejlődésben lévő növények/fiatal növényi hajtások; a valamilyen ültetőközegben elvetett magvak már szárat és leveleket is növesztettek.
  • A csírák nedves közegben fejlődnek; a csíramagokat soha nem vetjük el, a csírák kifejlődéséhez magas páratartalmat és megfelelő hőmérsekletet biztosítunk a mag számára. A mikrozöldek növesztéséhez mindig valamilyen ültetőközeget használunk.
  • A csírák kifejlődéséhez általában elegendő néhány nap. A mikrozöldek nagy része a vetéstől számítva kb.2 hét alatt vágható méretűre növekszik.
  • A WHO besorolása alapján a csírák közepesen kockázatos növényi eredetű élelmiszerek csoportjába tartoznak, mivel a csírák előállításához szükséges feltételek a kórokozó baktériumok szaporodása számára is ideálisak (kedvező hőmérséklet, magas páratartalom, hosszú csíráztatási idő). A mikrozöldek növesztése során ilyen veszélyekkel nem kell számolnunk, hiszen a mikrozöld növények szabad levegőn növekednek.
  • A csírák és a mikrozöldek ízükben is eltérnek. A mikrozöldek esetében a fiatal növény szárát és leveleit fogyasztjuk, ízük koncentrált, karakteres, a kifejlett növényhez nagyon hasonló ízük van.
  • A mikrozöldek sokkal változatosabban felhasználhatóak, mint a csírák. Nemcsak feltétként, hanem saláta-, turmix-, peszto alapanyagként is megállják a helyüket.

Ha te is szeretnéd kipróbálni a mikrozöld növesztést, hogy egész évben friss, vegyszermentes zöldeket ehess, válogass ültetőcsomagjaink közül.