Csíráztatás üvegben lépésről-lépésre
Soha ne tedd a befőttesüveget közvetlen napfényre!
Töltsd meg az üveget vízzel és 1-2 evőkanál csíramaggal! Forgasd meg többször, alaposan a vizet az üvegben. Öntsd ki a vizet, és ismételd meg a töltést és a forgatást, amíg a víz tiszta nem lesz.
ÁZTATÁS: Töltsd meg az üveget hűvös (20-25°-os) vízzel és hagyd ázni a magokat 8-12 órán át vagy az adott csíráztatni kívánt magra/keverékre vonatkozó ideig.
ÖBLÍTÉS: Töltsd meg az üveget vízzel és alaposan forgasd meg a magokat az üvegben. Öntsd le a vizet, és ismételd meg még egyszer vagy kétszer. Naponta 2-3 alkalommal öblítsd és nagyon alaposan csöpögtesd le a magokat.
CSÍRÁZÁS: Az üvegeket mindig ferdén lefelé tárold az állványon az öblítés és a lecsöpögtetés között.
BETAKARÍTÁS ÉS A CSÍRÁK TÁROLÁSA: Mielőtt bármilyen termést betakarítasz, elengedhetetlen, hogy az utolsó öblítés után nagyon alaposan lecsöpögtesd. A szárazra szárított csírák eltarthatósága nő, ezért érdemes erre nagy figyelmet fordítani.
A kész csíra termést tárold hűtőben, egy papírtörlővel kibélelt tárolóedényben.
Hogyan fertőtlenítsd a csíráztató üveged használat után?
1. módszer - FORRALÁS
- Helyezd az üveget és a fedőt egy nagy edénybe.
- Töltsd fel az edényt annyi forró (de nem forrásban lévő) vízzel, ami ellepi az üveget teljesen.
- Forrald fel és hagyd állni 10 percig.
- Hagyd kihűlni teljesen, majd lefedve tárold a következő használatig.
2. módszer - MOSOGATÓGÉPBEN
Mosogatógépben 70-80°C-on mosd el a csíráztató üveget és fedőt.
3. módszer - SÜTŐBEN
- Melegítsd elő a sütőt 140°C-ra!
- Mosdd el az üveget forró mosogatószeres vízzel, és öblítsd ki, de ne szárítsd meg. (Ne fertőtlenítsd a fedőket ezzel a módszerrel.)
- Helyezd az üveget egy tepsire,(ha több üveget fertőtlenítesz, ügyelj arra, hogy ne érjenek egymáshoz) és 20-30 percre tedd a sütőbe szájjal felfelé.
- Óvatosan kezeld, és csak lehűlés után használd.
- A fedőket úgy sterilizálhatod, ha 10 percre forrásban lévő vízbe helyezed őket.