Blog
Kert
Mikrozöldek
Öntetek
Receptek
Tippek, trükkök
Szűrés törlése

Milyen salátaféléket, levélzöldségeket érdemes növeszteni, amik jól tűrik a nyári hőséget

2024.04.29 09:46

Sokszor elgondolkodtam azon, hogy a salátafélék, sok fajta levélzöldség (pl. spenót, pak choi stb.) miért nem nyári növények. Kinek az ötlete volt, hogy nyáron annyi édes, lédús paradicsomot és friss, ropogós uborkát  szedhetünk a kertünkből, de saláta vagy spenót nem jár hozzájuk?

Persze, van rá mód, hogy meghosszabbítsuk a tavaszi zöldségek élettartamát azzal, hogy több árnyékot vagy kevesebb napot adunk nekik (pl. egy ilyen árnyékoló háló segítségével). De... a tartósan meleg napokon beindul a virágzás, a saláták levelei megkeserednek, élvezhetetlenné válnak.

Azok számára, akik még akkor is vágynak a leveles zöldekre, amikor odakint 30 feletti hőmérsékletet mutat a hőmérő, nincs minden veszve. Mindenféle trükk nélkül is lehet nyári salátaágyást kialakítani!

Milyen salátaféléket, levélzöldségeket érdemes növeszteni, amik jól tűrik a nyári hőséget

1. Spenót mángold

A név azonban félrevezető, mivel az örökzöld spenót (Beta vulgaris var. cicla) egyáltalán nem spenót - valójában a mángold néven ismert céklafélék családjába tartozik (a mángold ugyanolyan leveles csúcsokat hoz, mint a cékla, de nem képez gumót).

Íze azonban inkább hasonlít a spenótéra, mint a mángoldéra, és laposabb, hegyesebb leveleivel és keskenyebb szárával még a spenótra is hasonlít.

Enyhe éghajlaton a spenót mángold egész nyáron, ősszel és télen át, sőt még a következő tavasszal is terem. Sokoldalúan felhasználható zöldnövény, amely mindenkinek a kertjében alapdarabnak kellene lennie!

Spenót mángold vetőmagot ITT találsz.

 

2. Mángold

Pompás színeivel igazi ékessége lehet kertednek, virágládába vetve erkélyednek, teraszodnak. Levelét és szárát ezerféleképpen felhasználhatod a konyhádban. A bébilevelek nagyon finomak salátába. A mángold elviseli a nyári meleget és az enyhe fagyot is kibírja.

Rendkívül termékeny levélzöldség, soha nem tudok lépést tartani a növényeim hetente kihajtó levélmennyiségével! A levelek még akkor is zsenge és finoman ropogósak, amikor már teljesen érettek. 

Mángold vetőmagokat ITT találsz.

saláta vetőmagok

3. Komatsuna (japán mustárspenót)

Ez a japán levélzöldség a közönséges fehérrépa rokona, nem spenót... A komatsunát (Brassica rapa subsp. nipposinica) néha spenótos mustárnak vagy mustárspenótnak is nevezik.

Tulajdonképpen egész évben termesztem a komatsunát (kedvenc mikrozöldem is), mert ugyanolyan jól érzi magát a melegebb nyári napokon, mint a hűvösebb téli éjszakákon. Az egyik leggyorsabban növő zöldségféle, mindössze 40 nap alatt érik be, és több hónapig terem.

A levelek íze fiatalon enyhe, majd ahogy nőnek, kicsit kesernyésebbé válnak.

Komatsuna (japán mustárspenót) vetőmagot ITT találsz.

4. Új-zélandi spenót

A mi spenótunkhoz képest nagy előnye, hogy jól bírja a meleget és száraszságot, így egész nyáron szedhető. A szárazságot sokáig elviseli, sőt magot is érlel, de kevesebb lesz a zöldtömege. A talajra nem igényes, de ha dús lombozatú növényt szeretnénk, akkor tápanyagdús talajba vessük és rendszeresen öntözzük.

Miután a hajtások elérték a kb. 30—40 centiméteres hosszúságot, folyamatosan lehet szüretelni. Nemcsak a leveleket, hanem a fiatal hajtásokat is fel lehet használni. A leszedett hajtások helyén az oldalrügyekből mindig újabbak fejlődnek.

Magjait ősszel elszórja, a magok a hideg télben áttelelnek és tavasszal kikelnek.

Új-zélandi spenót vetőmagot ITT találsz.

5. Római saláta

A római saláták tapasztalataim szerint jól bírják a nyári meleget. Igyekszem valamilyen nagyobb növény pl. paradicsom árnyékába ültetni vagy a teraszon árnyékos helyett keresek neki.

A magokat közvetlenül a földbe szórom (nem nevelek palántát), a zsenge növényeket ritkítom, ha túl sűrűre sikerült a vetés.

Római saláta vetőmagokat ITT találsz.

6. Fodros kel

Nagy kedvencem ez a levélzöldség,amit két felvonásban vetek. Kora tavasszal palántát nevelek, majd áprilisban kiültetem nyári felhasználásra, majd május-júniusban közvetlenül magot vetve készülök a hideg őszi, téli időszakra. 

Míg a fodros kel teljes kifejlődése általában 60 napot vesz igénybe, az apró, zsenge levelek fele ennyi idő alatt leszedhetők.

A bébi fodros kel levelek íze kevésbé intenzív, mint a kifejlett növényé, használd a zsenge bébi leveleket salátákhoz. Várj a fodros kel betakarításával néhány fagyos napig, és meglátod, hogy a levelek íze édesebb lesz.

A fodros kelnek sok fajtája létezik, különböző fajtájú fodros kel vetőmagok közül ITT válogathatsz.