Blog

Mit vessünk februárban?

2024.02.01 12:46

Zöldségek, virágok és fűszernövények ültetése és vetése februárban.

Talán nehéz elhinni, de itt az ideje elkezdeni az idei kert tervezését, sőt néhány növény vetését!

Ne hagyd, hogy a februári szürke égbolt, a fagyos hőmérséklet megtévesszenek.

A tavasz már a sarkon van...

A február tökéletes a hosszú tenyészidejű növények beltéri vetésére és a hidegnek, enyhe fagyoknak ellenálló zöldségek kinti közvetlen vetésére. Ha megfelelő fajtákat választasz, akkor tavasz közepén szedheted a saját termést.

Februári ültetési/vetési útmutató:

  1. Februárban vethető zöldségek (beltéren és kültéren)
  2. Februárban vethető virágok
  3. Februárban vethető fűszernövények

Olvass tovább és segítek eligazodni a februári kerti teendőkben.

Mit vessünk februárban?

Milyen zöldségeket vessünk februárban?

A hideg idő ellenére már februárban elkezdhetjük a kertészeti szezont kül- és beltéren egyaránt. Talán korai tűnik első hallásra a télvégi kertészkedés, pedig hidd el nekem, érdemes kihasználni az enyhébb februári napokat a kül- és beltéri kertészkedésre. Vannak olyan zöldségfajták, amik optimális fejlődésének jót tesz a "hidegsokk", palántaneveléssel pedig sokat spórolhatsz tavasszal.

Zöldségmagok vetése februárban

Ha a talaj nem fagyott, van néhány dolog, amit elültethetsz vagy elvethetsz a kertedben.Azokat a zöldségfajtákat vetheted korán, melyek magjai alacsony hőmérsékleten is csíráznak és az átmeneti talajmenti fagyoktól nem károsodnak.

 

Februárban vethető (kinti) zöldségfajták:

HIDEGTŰRŐ SALÁTA ÉS LEVÉLZÖLDSÉG MAGOKAT ITT TALÁLSZ.

 

Téli porcsin

 

Februárban vethető zöldségfajták beltéren:

Ha van helyed a konyhádban, nappalidban, ahová sokat süt a nap, akkor nevelhetsz néhány palántát a kedvenc nyári zöldségfélékből. Február elején érdemes elkezdeni a paprika, chili paprika, padlizsán, fejes saláták, mángold, karalábé, káposztafélék, brokkoli palánták vetését, február második felében pedig a paradicsom palánták nevelése is elkezdődhet. 

A saláta, mángold palánták már márciusban kiköltözhetnek a végleges helyükre, a többi zöldséggel várj legalább áprilisig, amíg elmúlnak a tavaszi fagyok.

 

Februárban vethető fűszernövények

 

Ha januárban még nem tetted meg, akkor kezdj el magokat vetni olyan évelő fűszernövényekből, mint a zsálya, az oregánó, menta és a kakukkfű. Én személy szerint ezek a fajtákat inkább megveszem előnevelt palántaként vagy dugványozással szaporítom.

Ebben a hónapban közvetlenül a földbe is elvetheted a hidegtűrő fűszernövények, például a metélőhagyma és a petrezselyem magjait. 

A bazsalikom nagyon egyszerűen nevelhető magról, javaslom, hogy próbáld ki a saját palánta nevelését. Több bazsalikom fajtát is kipróbálhatsz így, nem csak a mindenhol elérhető zöld bazsalikomot. Kezdj el most bazsalikomot vetni, hogy mire beköszöntenek a meleg napok, mehet is ki a teraszodra, kertedbe és jóval korábban élvezheted a friss bazsalikom pesztót.

Milyen virágokat vessünk februárban?

 

Virágok nélkül elképzelhetelen a fenntartható kert, még abban az esetben is, ha egy kis balkonkertet gondozol. A virágok nemcsak színűkkel, illatukkal hoznak harmóniát a környezetünkbe, hanem magukhoz vonzák a beporzó rovarokat, pillangókat.

Februárban elkezdhetsz a kedvenc egynyári és évelő virágaidból palántákat nevelni, amik majd a a meleg beköszöntével mehetnek a kertedbe.

Ebben a hónapban még van idő magokat indítani (beltérben) olyan egynyári virágokból, mint például a körömvirág, a százszorszép, a sarkantyúka, zinnia (rézvirág), amaránt stb. Ha időben elkezded ezeket, akkor tavasszal biztosan virágzó növényeid lesznek.

 

Te következel! Milyen növényeket vetsz idén februárban? 

Írd meg nekem kommentben!