A salátaöntetek alapja az édes-savanyú ízkombináció, “agrodolce”, ahogy az olaszok nevezik. E két íz tökéletes harmóniájára törekszünk az öntetünk elkészítésénél. Ebben az epres salátaöntetben az édes ízt az eper és a méz adja, a savanyú ízt pedig fehérbor- vagy almaecet hozzáadásával érjük el.
A különböző gyümölcsös öntetek alapja lehet valamilyen gyümölcslekvár, ennél az öntetnél viszont a friss eperszemeket turmixoljuk össze a többi hozzávalóval. Én tettem bele egy teáskanál mákot is (nem őrőltet), a roppanós mákszemekkel még több textúrát adva a salátámnak.
Készítheted botturmixxal vagy turmixgéppel, de akár egy konyhai aprítógép is bevethető.
Jól áll ez az öntet bármelyik zöldsalátának. A másik nagy előnye, hogy 1 hétig hűtőben is eláll.
Hozzávalók:
- kb. 15-20 szem (kb.20 dkg) közepes eper, megmosva és csumázva (lehet fagyasztott is)
- 60 ml víz
- 60 ml olívaolaj
- 60 ml almaecet v. fehérbor ecet
- 2 ek méz (v. több, ha nem elég édes az eper)
- 1 tk mák (elhagyható)
Így készítsd el:
A megmosott és csumázott eperszemeket turmixold össze az olívaolajjal, vízzel, mézzel és az ecettel. Legvégül keverd hozzá a mákot, ha használsz. Hűtőben tárolva egy hétig is felhasználhatod.