Blog
Kert
Mikrozöldek
Öntetek
Receptek
Tippek, trükkök
Szűrés törlése

Hogyan termessz friss zöldeket (salátaféléket, levélzöldségeket, mikrozöldeket) egész évben?

2022.03.17 07:00

Van egy jó hírem. Neked is lehet saját salátás kerted, akár konyhakert nélkül is. Nincs szükség nagy befektetésre, csak néhány eszközre, vetőmagra és egy kis kitartásra, hogy zöld oázist varázsolj otthonodban.

Bár elsőre csábító és kényelmes lehet az előre csomagolt saláták választéka, sajnos a zacskó legtöbbször nem azt rejti, amit várnánk tőle. Friss, ízletes, roppanós levelek helyett fonnyadt, vegyszerekkel kezelt, tápanyagokban szegény, ízetlen zöldek kerülnek a tányérunkra.

Ha te úgy döntöttél, hogy mostantól magadnak szeretnéd megtermeszteni a vitamindús, vegyszermentes zöldeket, akkor olvasd végig a bejegyzést. Segítek eligazodni, milyen növényeket és hol érdemes növeszteni, milyen eszközökre lesz szükséged, milyen fajtákat válassz és lesz szó a gondozásukról is.

 

Hogyan termessz friss zöldeket (salátaféléket, levélzöldségeket, mikrozöldeket) egész évben?

Milyen zöldeket érdemes termeszteni?

Salátaféléket (idesorolom a különböző levélzöldségeketmikrozöldeket is) növeszteni egyáltalán nem bonyolult, valójában kertre sincs szükség. Ha teljesen kezdő vagy a kertészkedésben, érdemes ezekkel a növényekkel kezdeni, mert gyakorlat nélkül is sikerélményed lehet. Ahogy korábban már említettem, friss zöldek alatt a következőket növényeket értem: 

Salátafélék: a salátáról a többségnek a fejes saláta vagy a jégsaláta ugrik be elsőnek, pedig a lista hosszú. Vannak a fejesedő saláták (pl. Lollo Rosso, szívsaláta stb.), amikkel a szuperrmarketek polcain is gyakran találkozol. Otthoni termesztésre én a különböző tépősalátaféléket javaslom. Ezek nem fejesedő saláták, alsó leveleik folyamatosan szedhetőek. A vetéstől számítva már 4-6 héten belül vághatóak az első levelek. A tépősaláták mellett még javaslom, hogy próbálkozz a rukkola és a madársaláta (galambbegy saláta) termesztésével. 

Levélzöldségek: a salátafélék (amik szintén levélzöldségek) mellett még rengeteg fajta levélzöldség termeszthető, amik változatosan felhasználhatóak a konyhánkban.  A lista nem teljes, csak egy kis ízelítő, milyen sokféle zöld áll már rendelkezésünkre: Ázsia levélzöldségek (Pak Choi, Tsatsoi, mustárfélék, mizuna), spenót, amaránt, mángold,  fodros kel, vérsóska stb.

Mikrozöldek: ezek a fiatal (8-14 napos) növényi hajtások kitűnő tápanyagforrások és kert nélkül , vegyszermentesen növeszthetőek egész évben. Részletesen itt olvashatsz róluk.

saláta ablakpárkány

Mit hol növessz? – Kert, terasz, erkély, ablakpárkány?

A legtöbb fajta saláta egy nagyobb méretű ültetőedényben is megnő, a mikrozöldek esetében pedig csak egy ablakpárkányra van szükség.

Ha van kerted, akkor már egy 1-2 m2-nyi területen is rengeteg friss zöld termeszthető. Alakíts ki pl. egy emelt ágyást ezeknek a zöldségféléknek, így egyszerűbb lesz gondozni és akár védekezni a kártevők ellen is. Válogasd össze a különböző fajtákat az évszaknak megfelelően, vesd el szakaszosan (1-2 hét eltolással), hogy folyamatosan ellásson a kerted friss zöldekkel.

Ha egy terasz/erkély áll rendelkezésedre, szerezz be néhány ültetőedényt vagy -állványt és indulhat is a termesztés. A zöldek többsége csodálatosan megnő egy megfelelő méretű edényben is. Itt is érdemes 1-2 hét eltolással elszórni a különböző növényfajták magjait, így elkerülhető a dömping. (Itt találsz egy lépésről-lépésre útmutatót ültetőedényben növesztéshez.)

Amennyiben nincs kerted/erkélyed/teraszod, ebben az esetben a legjobb választás a mikrozöld. Ezek a fiatal hajtások egy ablakpárkányon is folyamatosan biztosítják a friss, vitamindús, vegyszermentes zöldet egész évben.

TIPP: Érdemes néhány edény salátafélét az ajtó közelében termeszteni, így egyszerűbb és gyorsabb frissen vágni az ételek mellé, nagyobb valószínűséggel kerülnek az asztalra, ha nem kell sokat gyalogolni érte. A kártevők (pl.csigák) sem teszik tönkre a termést, egészséges, friss leveleket szüretelhetsz.

Milyen eszközökre van szükség a kezdéshez?

Az eszközlista szerencsére rövid, ezekre lesz szükséged a termesztés során:

Termőföld: laza szerkezetű, tápanyagban dús, jó vízáteresztő képességű földre (Én szeretem a Florasca BIO földeket, amit kókuszrosstal vagy perlittel lazítok.)

Ültetőedény/-állvány: min. 15-20 cm mély ültetőedényekre, amiket napos/félárnyékos helyre tegyél. Ha nagy saláta fogyasztó vagy, ill. csak kicsi hely áll rendelkezésre, ezekben az ültetőállványokban már komoly mennyiségű zöldet is megnöveszthetsz.

Vetőmag: már sok helyen beszerezhetőek a különböző fajtájú salátamagok, pl. gazdaboltokban, webáruházakban. Ha neked fontos a vegyszermentesség, mindig ellenőrizd a csomagolást vagy kérdezz utána,hogy csávázott (vegyszerrel kezelt) magról van-e szó. Kezeletlen vetőmagokat itt is találsz. 

Öntözőkanna: a rendszeres öntözés az egyik kulcs a sikerhez, így szükséged lesz egy locsolókannára. 

Tápoldat/szerves trágya: az üzletekben kapható virágföldek, amit az edények beültetéséhez használunk, általában már mind tartalmazzák a fontos tápanyagokat, ezért közvetlenül ültetés után nem kell tápoldatozni. Kb. 6 hét után azonban biztosítani kell extra tápanyagot, ezt tápoldat, táprudacskák, szerves trágya (pl. gilisztahumusz) formájában legegyszerűbb bejuttatni a termőföldbe. 

Fólia (fátyol vagy polietilén): Amennyiben hűvös időben ill. télen is szeretnéd szüretelni zöldjeidet, akkor a lista kiegészül még fátyolfóliával vagy polietilén fóliával a takaráshoz.

Melyik évszakban milyen fajtákat érdemes vetni?

Hogy valóban sikerélmény legyen a termesztés, fontos, hogy az évszaknak megfelelő fajtát termessz. Ez egyáltalán nem bonyolult, csak néhány alapszabályt kell betartani.

A salátafélék a hűvös időjárást kedvelik (sőt az enyhe fagyot is jól tolerálják), a nagy melegben gyorsan virágzásnak indulnak és magba mennek. Ezeket a fajtákat kora tavasszal március-áprilisban és július végétől szeptember végéig érdemes elvetni. Ilyen fajták pl.a rukkola, pak choi keverék, ázsia keverék, fűszeres és fodros levelű keverék.

Vannak a meleget, kánikulát is jól tűrő levélzöldségek (ezek nem virágoznak fel a nagy melegben sem), ezek magjait egészen július végéig, augusztus elejéig is elvethetjük.

A levélzöldségek (pl.fodros kel, mángold) magjai érzékenyek a hidegre, ezeknek a fajtáknak a vetésével érdemes megvárni a késő tavaszi hónapokat, közvetlenül a földbe április végétől egészen július végéig vethetjük őket. (Palántát viszont beltérben már korábban is elkezdhetünk nevelni és a meleg idő beköszöntével kiültethetjük).

A mikrozöldek már 8-14 nap alatt elérik vágható méretüket, kis méretüknek és gyors növekedésüknek köszönhetően egész évben termeszthetőek beltérben is. A 20 fok körüli hőmérséklet ideális számukra, 15 fok felett már kültérre is tehetjük őket, a nagy melegben viszont figyeljünk arra, hogy gyakoribb öntözésre van szükségük.

TIPP! Salátafélék beltérben : A klasszikus leveles saláták (tehát nem a mikrozöldek) nem termeszhetőek lakásban. Bármennyire is szeretnénk egy szobában, a legfényesebb ablakpárkányon bébisalátákat növeszteni, nem fog sikerülni. A növények fejlődéséhez min. 4-6 óra napfényre van szükség, ezt a fénymennyiséget beltérben csak extra fényforrással, növénynevelő lámpa segítségével tudjuk biztosítani számukra.

Gondozási tanácsok – termőföld, öntözés, kártevők

Ahhoz, hogy szép, egészséges növényeket termessz, a korábban felsorolt eszközök mellett még a  következőkre lesz szükséged:

Öntözés: a rendszeres öntözés elengedhetetlen a sikeres növesztéshez. Már a csírázási szakaszban figyelj arra, hogy a magokat folyamatosan nedvesen tartsd, így egyenletesen fognak csírázni. A hőmérséklettől függően öntözd rendszeresen növényeidet, amennyiben edényben növesztesz, ne feledd, hogy azok földje gyorsabban kiszárad, így gyakoribb öntözésre van szükség, mintha kerti ágyásban növesztesz. A túlöntözés elkerülése végett válassz olyan edényt, ahol a vízelvezetés meg van oldva.

Tápanyag utánpótlás: A növények növekedéséhez szükséges makro- és mikroelemeket a talajok egy ideig a növényeink rendelkezésére bocsátják, majd fokozatosan lemerül a készletük és a mi feladatunk ezek visszapótlása. Az üzletekben kapható virágföldek, amit az edények beültetéséhez használunk, általában már mind tartalmazzák a fontos tápanyagokat, ezért közvetlenül ültetés után nem kell tápoldatozni. Kb. 6 hét után azonban biztosítani kell tápanyagot, ezt tápoldat, táprudacskák formájában legegyszerűbb bejuttatni a termőföldbe. 

Kártevők elleni védekezés: A salátafélék leggyakoribb kártevői a csigák ill. a levéltetvek és a földi bolha. A levélzöldségeket ezeken kívül még megtámadhatja az üvegházi moly és a káposztalepke hernyója. Ezek a meleg időjárás beköszöntével jelennek meg. A kártevők elleni BIO védekezés leghatékonyabb módja a fátyolfólia, ami a  levegőt és a fényt is átengedi. További haszna, amellett, hogy véd a rajzó kártevőktől, a korai vagy kései fagyoktól, véd a kiszáradástól is és nem utolsósorban a talajlakó baktériumok működését is kedvezően befolyásolja. A fátyolfóliát a növényekre kell lazán teríteni, és a szélét valamilyen módon rögzíteni. Használat után feltekerve könnyen tárolható, több évig is használható. 

Hideg ill. fagy elleni védekezés: A salátafélék és levélzöldségek többsége szereti a hűvös időt, sőt az enyhe fagyot is jól tolerálja. Pl. a fodros kel íze a hűvös időjárás hatására édeskésebbé válik. Ha az ősszel elvetett salátáinkból szeretnénk a téli hónapokban is szedni, akkor a fagyok beállta előtt oldjuk meg a takarásukat pl. polietilén fóliával.

Van még kérdésed? Írd meg hozzászólásban vagy az info@greenea.hu email címre és szívesen segítek.