Blog
Kert
Mikrozöldek
Öntetek
Receptek
Tippek, trükkök
Szűrés törlése

Paradicsom ültetése, termesztése és gondozása cserépben

2024.04.26 09:46

A paradicsom kétségtelenül az egyik kedvenc növényem, amit minden évben termesztek, nemcsak a kertemben, hanem a teraszomon is - az ültetőállványaim is tele vannak nyaranta paradicsom növényekkel.

Volt idő, amikor nem volt lehetőségem a kertben történő termesztéshez és csak egy terasz volt alkalmas a kertészkedésre. Ebben az időszakban is sikerült több kilónyi paradicsomot termesztem nyaranta néhány cserép növényből.

Paradicsomot termeszteni még sosem volt ilyen egyszerű! És nincs szükség nagy helyre ahhoz, hogy több kiló paradicsomot termessz pár négyzetméternyi helyen. Az alábbiakban hasznos, gyakorlati tippeket találsz a paradicsom cserépben, edényben történő termesztéséhez.

  1. Miért jó a cserepes termesztés?
  2. Milyen paradicsomfajták nőnek a legjobban ültetőedényben?
  3. Hogyan válassz ültetőedényt a paradicsom számára?
  4. Milyen földet használj paradicsomtermesztéshez?
  5. Hogyan gondozd a paradicsom növényeket?

 

Paradicsom ültetése, termesztése és gondozása cserépben

Miért jó a cserepes termesztés?

A cserépben történő paradicsomtermesztésnek számos előnye van:

 • Könnyebb kártevőkontroll: A cserepes növényeknél könnyebb kordában tartani a kártevőket és betegségeket.
 • Mobilitás: Az edények mozgatásával mindig a legmegfelelőbb helyet keresheted a napfény szempontjából.
 • Kevesebb térigény: Ha kis helyen élsz, vagy csak egy teraszod, erkélyed van, a cserepes termesztés tökéletes választás lehet.
 • Különleges fajták termesztése: Kisebb, kompakt fajták kiválóan termeszthetők konténerekben.

 

Milyen paradicsomfajták nőnek a legjobban ültetőedényben?

Determinált fajták

A determinált paradicsomfajták a legjobban alkalmazkodnak a konténeres termesztéshez. Más néven bokros vagy kompakt fajtáknak is nevezik őket. Ezek a fajták kisebb helyigénnyel rendelkeznek, így ideálisak cserepekbe, ültetőedényekbe vagy akár függőkosarakba. A determinált paradicsom fajták ismertetője, hogy növekedésük leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot eléri, virágba borul majd érlelni kezdi a terméseit. 

Jellemzőik:

  • Kisebb növekedési szokás: Ezek a növények nem nőnekk túl magasra, ezért könnyebben kezelhetőek.
  • Egyszerre érő termés: A determinált fajták termései általában egyszerre érnek be, így egy időben nagyobb mennyiséget szüretelhetsz.
  • Ideálisak szűk helyekre: Akár balkonra, teraszra vagy kertben korlátozott helyre is ültetheted őket.

Balkonparadicsom fajták

A balkonparadicsomfajták szintén kiválóan alkalmasak cserépben, edényben történő termesztésre. Ezek a növények alacsonyak és kompaktak, legfeljebb 20-30 cm magasra nőnek. A balkonparadicsomokat kisebb, napfényes teraszra vagy erkélyre is ültethetjük.Mára számos változatuk elérhető: választhatunk sárga paradicsom fajtákat, narancssárga paradicsomot vagy piros színű paradicsomot.

paradicsom cserépben

Jellemzőik:

  • Kompakt méret: Tökéletesek kisebb cserépbe vagy konténerbe.
  • Kevesebb gondozást igényelnek: Kisebb növekedésük miatt nincs támrendszerre szükség.
  • Egyszerűbb termesztés: Könnyebb gondozni és betakarítani.

Néhány népszerű törpe, balkonparadicsomfajtát ITT találsz.

 

Féldeterminált paradicsomfajták

A fajta jellemzője, hogy növekedését a 8-9. fürt zárja le. Fejlődésük során támrendszert igényelnek, erős hónaljhajtás képződésre hajlamosak. Nagyobb cserepekben, ültetőedényekben, konténerekben is termeszthetők, de fontos a megfelelő támasz vagy karózás biztosítása. Főleg friss fogyasztásra ajánlottak.

 

Indeterminált paradicsomfajták

Az indeterminált paradicsomfajták nagyobb cserepekben, ültetőedényekben, konténerekben is termeszthetők, de fontos a megfelelő támasz vagy karózás biztosítása. Ezek a fajták magasabbra nőnek, és folyamatosan teremnek a szezon során.

Jellemzőik:

  • Magas növekedés: Több helyre és támaszra van szükségük.
  • Folyamatos termés: Hosszabb időszak alatt hoznak termést.
  • Több gondozást igényelnek: A növények mérete miatt nagyobb figyelmet igényelnek.

Néhány népszerű indeterminált paradicsomfajta:

 • Cherry: Kisméretű paradicsomok, nagyszerű ízzel.
 • Beefsteak: Nagy, lédús paradicsomok, salátákhoz vagy szendvicsekhez.

 

Hogyan válassz ültetőedényt a paradicsom számára?

 

Ha paradicsomról van szó, minél nagyobb a cserép, annál jobb. A műanyag, agyagedények helyett válassz inkább szövetedényeket

A szövetedények porózus szerkezete elősegíti a felesleges víz megfelelő elvezetését és a gyökerek oxigénellátását (ami maximalizálja a növény anyagcsereteljesítményét, és ezáltal növeli a terméshozamot). 

Minden növénynek legalább 30 cm-es cserépre van szüksége. Ez minden paradicsomfajtára vonatkozik, kivéve a törpe (balkonparadicsom) fajtákat, amelyek akár 15 cm-es cserépben is nevelhetők. A függőkosárban gyakran termesztett, kocsányos fajtáknak legalább 30 cm átmérőjű kosárra van szükségük.

Bármilyen formájú cserép vagy edény megfelel, de ideális esetben legalább 25 cm mély és legalább 10 liter földet tartalmaz.A féldeterminált és indeterminált paradicsomfajták esetében fontos a megfelelő támasz vagy karózás biztosítása.

A paradicsomtermesztéshez nincs maximális cserép- vagy konténerméret, de a nagyobb cserép drágábban vásárolható meg, és több komposztra van szüksége. Emellett több hely is kell nekik. A spektrum másik végén azonban vannak olyan esetek, amikor sokkal kisebb edények is elegendőek, feltéve, hogy a növényeknek mindent meg tudunk adni, amire szükségük van. Ez azt jelenti, hogy a növényeket rendszeresen bőséges tápanyaggal és vízzel kell ellátni. 

Ügyelj arra, hogy az edény alján legyenek vízelvezető lyukak, hogy a gyökerek ne ázzanak be.

 

Milyen földet használj paradicsomtermesztéshez?

Használj jó minőségű virágföldet! A cserépben termesztett növényeknek a légáteresztő képesség, a nedvszívás és a nedvességtartás jó kombinációjára van szükségük.

A kertedből származó termőföld általában túl sűrű a cserepes növények számára, és növeli annak kockázatát, hogy a paradicsomnövényeid elkapnak egy olyan, talajjal terjedő betegséget, amely egyébként könnyen megelőzhető.

Én a következő földkeveréket használom évek óta:

általános virágföld + gilisztahumusz (vagy más szerves trágya) +  perlit vagy gyapjúmulcs (talajlazításnak)

 

A paradicsom gondozása

1.Öntözz rendszeresen! 

Ez a legfontosabb dolog, amit a cserépben történő termesztésnél helyesen kell elvégezni: az edényekben a talaj gyorsabban felmelegszik, mint a földben, és ez több víz elpárolgásához vezet, így a cserépben termesztett paradicsomnak több vízre van szüksége, mint a földben termesztettnek. A talajt mindig nedvesen kell tartani, de nem szabad telítettnek lennie.

Az időjárástól függően előfordulhat, hogy a paradicsompalántát naponta többször is meg kell öntözni. Egy egyszerű trükk, hogy az ujjad a cserépbe dugva ellenőrizd a talaj felső 5cm-es vastagságát, ha az ujjbegyed száraznak bizonyul, akkor ideje öntözni.Ha kézzel öntözünk, ügyeljünk arra, hogy a növényeket valóban áztassuk, és inkább a talajt, mint a lombozatot öntözzük.

2. Mulcsozd a talajt!

A mulcsozás minden kertben elengedhetetlen, de különösen fontos a ültetőedényes kertek esetében, mivel segít megtartani a nedvességet a talajban.

Használj szerves mulcsot, például szalmát, gyapjúmulcsot, aprított kéregdarabot vagy faforgácsot, hogy a talajt legalább 5 cm vastagságban befedje.

Egy réteg mulcs egész nyárra elegendő, a mulcsot pedig a szezon végén a  paradicsompalántákkal együtt komposztálhatod.

3. Biztosítsd a tápanyag utánpótlást folyamatosan!

A paradicsom nagy tápanyagigényű növény, és bőséges tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy jól és hosszú ideig teremjen.

Még ha a sok jó anyagot is teszel az ültetőgödörbe, a paradicsompalántáknak a szezon után kb. 4 héttel újabb tápanyagadagolásra lesz szükségük.

Szeretek  szerves trágyát használni, például gilisztahumuszt vagy ezt a paradicsomhoz ajánlott gyapjúmulcsot.Kövesd a csomagoláson található utasításokat a megfelelő alkalmazáshoz, és tartsd a zacskót vagy üveget a növények mellett, hogy soha ne felejtsd el "megetetni" őket.

Kerüld el a magas nitrogéntartalmú műtrágyákat, mivel a végén sok buja zöld levelet kapsz, de virágot vagy gyümölcsöt nem.

 

Ha bármilyen kérdésed van a cserépben termesztett paradicsommal kapcsolatban, kérlek, kérdezz a hozzászólásokban vagy írj emailt, nagyon szívesen segítek!