Zöldsaláta kecskesajttal, körtével és gránátalmával balzsamecetes öntettel
Nagy kedvenceim a zöldsaláták, amikor egy évszaktól függő zöldsaláta vagy mikrosaláta alapra rétegezzük a különböző hozzávalókat, meglocsoljuk az öntettel és kész is vagyunk. Van már jó néhány ilyen saláta a blogon, érdemes körülnézni, ötletek gyűjteni.
A kecskesajttal, gránátalmával ünnepibbé, különlegesebbé alakítva született meg ez a zöldsaláta kecskesajttal, körtével és gránátalmával balzsamecetes öntettel.
Az évszakra való tekintettel a salátaalap készülhet vegyszermentes mikrosalátából (pl. zöldborsóból) galambbegyből, bébispenótból, szívsalátából vagy ezek keverékéből (de semmiképp ne jégsalátából!)
Körte helyett készítheted almából, mandula helyett dióból, kecskesajt helyett használhatsz fetasajtot.
Hozzávalók:
- kb. 20 deka téli zöld saláta, akár vegyesen is (pl. galambbegy, rukkola, bébispenót v. mikrosaláta)
- 1 körte, kb. 1-2 cm-es kockára vágva
- 1 gránátalma magjai
- 1 nagy marék mandula, serpenyőben szárazon megpirítva
- 10 deka puha kecskesajt
Az öntethez:
- 6 ek olívaolaj
- 2 ek balzsamecet
- 1 tk méz
- 1 tk Dijon mustár
- só, frissen őrölt bors
Így készítsd el:
- Egy tálban alaposan keverd össze az öntet hozzávalóit, hogy jól elkeveredjenek egymással.
- Serpenyőben pirítsd meg a mandulát, majd vágd fel kisebb darabokra.
- Egy nagyobb tálban keverd össze a zöld salátát, a felkockázott körtét, a mandulát és a gránátalma magokat, locsold meg az öntet felével és azzal is alaposan forgasd át.
- A tetejére morzsold rá a kecskesajtot és a megmaradt öntettel frissen tálald.