Blog

Van-e szavatossági ideje a vetőmagoknak?

2023.12.08 12:46

Kíváncsi vagy arra, hogy a magok meddig képesek életben maradni?

A magok egészen hihetetlen apró dolgok.

Valójában inkább azt mondom, hogy csodálatos élőlények, mert a magok valójában élettel teli lények. Feltételezve, hogy a magot megfelelő körülmények között tartották, a mag nyugalmi állapotban van, és várja a víz, a meleg és a fény megfelelő kombinációját, hogy felébredjen és növekedni kezdjen.

A magok mindenre képesek. Talán el sem tudod képzelni, mit tartalmaz egy aprócska mag. Benne van a növény összes adata: milyen évszakban kell kihajtania; milyen magasra és szélesre kell nőnie; a levelei alakja; hogyan találja meg a táplálékot és a tápanyagokat; hogyan védekezzen a kártevők ellen és hogyan védje meg magát a betegségektől; és a terv, hogyan szaporodjon újra és újra.

Van-e szavatossági ideje a vetőmagoknak?

Megromolhatnak-e a vetőmagok?

Egy tökéletes világban a vetőmagokat az eredeti csomagolási dátumhoz legközelebbi időpontban vetjük el. Bár a vetőmagok általában 1-6 év között is megőrizhetik életképességüket a csomagolás után, a frissebb magok általában jobb eredményt hoznak a vetésnél.

Gondoljunk csak bele, mi történik a magokkal a természetben! Azok lehullanak az anyanövényről, a földre kerülnek, majd várják a megfelelő feltételeket a csírázásukhoz, ami rendszerint a következő évben történik meg. A magok nem arra vannak teremtve, hogy évekig egy kis tasakban pihenjenek a polcon.

A magok csak akkor "romlanak el" – ahogyan a kenyér megpenészedik vagy a tej megsavanyodik –, ha nem megfelelő körülmények között, nedvesség hatására penészednek vagy rohadnak. A "szavatossági idő" lejárta után a magok minősége csökken, elveszítik életerejüket, és kisebb az esélye, hogy valaha is kicsíráznak. A minőség kiemelten fontos, hiszen nem csak a kicsírázást szeretnénk elérni, hanem hogy egészséges növények fejlődjenek belőlük.

A vetőmagok tönkremehetnek, ha nem megfelelően tároljuk őket, különösen, ha túl meleg vagy hideg környezetben vannak. Még ha nem is pusztulnak el teljesen, az életképességük minden alkalommal romlik, amikor nem ideális körülmények közé kerülnek.

 

Mennyi ideig tarthatóak a zöldségmagok általában?

A vetőmag minősége és típusa egyaránt meghatározza, hogy mennyi ideig tarthatók el a vetőmagok. Nézzük meg a különböző magtípusok átlagos élettartamát, melyeket érdemes lehet elültetni a konyhakertben.

Répafélék vetőmagjai:  Ebbe a csoportba tartozik például a sárgarépa, zeller, paszternák, édeskömény, koriander, petrezselyem és kapor vetőmagja. Ezeknek a növényeknek a vetőmagja nem él túl hosszú ideig. A paszternák magjai évente akár 50 százalékkal is elveszíthetik csírázóképességüket, függetlenül attól, hogy hogyan tárolják azokat.

Keresztesvirágúak (Brassica család) vetőmagjai: A rukkola, brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, fehérrépa, retek és kelkáposzta vetőmagjai akár 5 évig is megőrizhetik életképességüket, míg a mustár és bok choy vetőmagjai általában körülbelül 4 évig.

Disznóparéjfélék család vetőmagjai: Az ebben a családban található magok rendkívül ellenállónak tűnnek, legalábbis az én tapasztalatom szerint. A cékla, spenót és mángold vetőmagjai általában akár 5 évig is életképesek.

Asteraceae család (fészkesvirágzatúak) vetőmagjai: A legtöbb salátamag megfelelő tárolás mellett akár 5 évig is életképes lehet. 

Fabaceae család (pillangósvirágúak) vetőmagjai:  A bab és borsó magjai általában körülbelül 4 évig őrzik meg életképességüket.

Solanaceae család (burgonyafélék) vetőmagjai: A padlizsán, paprika és paradicsom magjai általában akár 5 évig is megőrizhetik életképességüket. A paradicsommagokat általában legfeljebb 3 évig ajánlott tárolni. A burgonya is ebbe a családba tartozik, de inkább a burgonyagumó "szemeit" használják a vetéshez, melyeket legfeljebb 200 napig érdemes tárolni.

 

Hogyan vizsgáljuk a magok csírázási arányát?

Mielőtt elvetnéd a több mint egy éve tárolt magokat, ajánlott egy egyszerű csírázási tesztet végezni, hogy felmérd, mennyire valószínű a kertben való kicsírázásuk.

ÍME A CSÍRÁSI ARÁNY VIZSGÁLÁSÁNAK LÉPÉSEI:

1. Tegyél le 10 magot egy nedves papírtörlőre!

2. Tekerd fel a papírtörlőt, majd helyezd egy műanyag zacskóba!

3. Tartsd melegen a zacskót!

4. Naponta ellenőrizd, permetezd vízzel, ha szükséges!

5. 7-10 nap múlva ellenőrizd, hány mag csírázott ki!

6. Szorozd meg a kicsírázott magok számát tízzel, ez lesz a csírázási arány (2 mag 20 százalék, 5 mag 50 százalék stb.). Ha ez az arány kevesebb, mint 70 százalék, még mindig elvethetd a magokat, csak sűrűbben, mint általában. Ha az arány kevesebb, mint 50 százalék (vagy a palánták gyengének tűnnek), érdemes újra elkezdeni friss magokkal.

A teszt során kicsírázott magokat óvatosan átültetheted a kertbe.

 

Hogyan tároljuk megfelelően a vetőmagokat?

A vetőmagok várható élettartama szempontjából fontos, hogy megfelelően tároljuk őket. Általánosságban elmondható, hogy a hűvös, sötét és száraz környezetben a magok hosszabb ideig megőrzik minőségüket. Így védd a hőtől, a napfénytől és a nedvességtől (a penész és a korai csírázás elkerülése érdekében).
Miután elvetetted a magokat a kertben, gondoskodj a megmaradtak megfelelő tárolásáról védett helyen, ahol nincs közvetlen napfény.

VETŐMAGOK TÁROLÁSA

Ideális hely lehet a hűvös, száraz szekrény vagy otthoni fiók. A pince is jó lehet, ha alacsony a páratartalom. Lehetőleg légmentesen záródó edényekben vagy zacskókban érdemes tárolni.