Blog
Kert
Mikrozöldek
Öntetek
Receptek
Tippek, trükkök
Szűrés törlése

Mi az a "fehér anyag" a mikrozöldjeimen? Penész vagy gyökérszőr?

2022.03.17 11:00

Honnan lehet tudni, hogy a mikrozöldjeinknek penészgombája van-e vagy csak gyökérszőrszálak nőnek?

Mi az a "fehér anyag" a mikrozöldjeimen? Penész vagy gyökérszőr?

Amikor az első tálca mikrozöldemet növesztettem sok-sok évvel ezelőtt, meglepődtem, milyen gyorsan növekednek a zöldjeim. Minden nap többször is megnéztem, mert lenyűgözött az eddig soha nem tapasztalt növekedési sebesség:)

Egyik reggel, amikor a mikrozöldjeimet ellenőriztem, észrevettem, hogy fehér szőrszálak nőnek ki a mikrozöldjeim szárából. Természetesen az első gondolatom a penész volt – pedig előtte már sokat olvastam a gyökérszőröcskékről. Kezdő mikrozöld kertészként próbáltam kideríteni, hogy miről is van szó – penészről vagy gyökérszőröcskékről? Aztán gyorsan megnyugodtam, hogy a fehér szőrszálak “csak” gyökérszőrök.

mikrozöld gyökérszőr

Gyökérszőrök a magok körül.

Nagyon hasonlít a penészhez, gyakran összetévesztjük azzal.

Honnan lehet tudni, hogy a mikrozöldjeinknek penészgombája van -e vagy csak gyökérszőrszálak nőnek?

Míg a gyökérszőrök a magok körül jelennek meg, a penész pókhálószerű. A gyökérszőrök általában az egész tálcát lefedik, míg a penész foltokban nőhet. Ha nem vagy biztos abban, hogy mi okozza a szőrösödést, óvatosan permetezd le a “fehér anyag” egy részét vízzel. A gyökérszőr eltűnik, a penész pedig nem.

Ennek a bejegyzésnek a további részében részletesen bemutatom a gyökérszőrt, és tippeket adok a penészgombák megelőzéséhez.

Mik azok a gyökérszőrök?

A gyökérszőrök ún. epidermális sejtekből állnak és fontos szerepük van a tápanyagok és a víz megszerzésében. Sejtfaluk vékony, könnyen átjárható a talajoldatok számára. Nagy felületet biztosítanak a növény víz és ásványi só felvételéhez. A gyökér szőrszálak a növény növekedésének természetes részét képezik, és nem adnak okot aggodalomra.

Hogyan befolyásolja a penész a mikrozöldeket?

Penész a levegőben körülöttünk mindenhol megtalálható. Folyamatosan lélegezzük be, és általában nem okoz problémát, amíg el nem kezd szaporodni. Az igazi probléma valójában nem maga a penész, hanem azok a körülmények, amelyek lehetővé teszik a penész szaporodását és fejlődését.

Gondoljunk arra is, hogy a penész önmagában nem rossz. Valójában ez az életciklus lényeges része, mert célja a természetes anyagok lebontása. Penész és gombák nélkül valójában semmi sem bomlik lel! A penészspórák a levegőben vannak körülöttünk, és nincs mód arra, hogy ténylegesen elmeneküljünk tőlük.

A penészgombák akkor kezdenek szaporodni, ha van táplálékforrásuk – a környezet nedves, meleg és mozdulatlan (nincs légmozgás). A penész kifejezetten szereti a nedvességet, és a 20 fok feletti hőmérséklet ösztönzi a gyors növekedést. Ha a levegő áll, a penész spórái megtelepedhetnek, mert már nem mozognak folyamatosan a levegőben.

Most, hogy egy kicsit többet tudunk a penészről általában és annak működéséről, nézzük meg, miért alakul ki penész a mikrozöld tálcákban.

3 ok, amitől penészes lehet a mikrozöld ültetvényed

Az első lehetséges probléma a higiénia. Ha nem megfelelően tisztítod meg a tálcát, akkor azok elkezdenek penészgombát hordozni, amit észre sem veszel, amíg ez nem valós probléma.

Mint korábban említettem, a penész nedves körülmények között szaporodik, így ha a termesztő helyiségben (pl. konyha) a páratartalom túl magas, elősegíti a penész növekedését. Gyakoribb szokott lenni a penész probléma tavasszal és ősszel, amikor a kinti levegő (így a benti levegőé is) páratartalma magasabb. Az állóvíz (pl. alsó tálcában maradt víz) is ösztönzi a penész növekedését, ezért feltétlenül vedd figyelembe ezeket a környezeti tényezőket, ha penész gondokkal küzdesz.

A penészedés a gondozásból is adódhat. A túlzott öntözés felesleges nedvességet okoz, és a túl magas magsűrűség csökkenti a levegő áramlását a növényeken, és több nedvességet zár be a lombkorona alá. A nem csírázott és elhalt magok szintén problémákat okoznak a mikrozöldek tálcájában.

Milyen tünetei vannak a penészgombák okozta betegségnek?

  • A szárak lehetnek lágyak, pépesek, és elszíneződhetnek szürkétől barnáig.
  • A gyökerek hiányozhatnak, csökevényesek vagy szürkésbarna besüppedt foltok lehetnek.
  • Fehér pókhálószerű anyag jelenik meg a magokon vagy növényeken.

Hogyan lehet megakadályozni a penész szaporodását a mikrozöldeken?

Alulról öntözés

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy mikrozöldjeidet nem felülről, hanem az alsó tálcából öntözöd (feltéve, ha nem papírtálcát használsz). Önts valamennyi vizet az alsó tálcába és hagyd állni, hogy a növények felszívják a szükséges mennyiségű vizet. Ha gyorsan eltűnik a víz, önts még bele. Amennyiben marad felesleges víz az alsó tálcában, akkor azt feltétlenül öntsd le.

A talaj nedvességét legegyszerűbben úgy ellenőrizheted, ha az ujjaiddal ellenőrzöd a kókuszrost nedvességét. Ha száraznak érzed, öntözd meg a növényeidet.

Csökkentsd a magsűrűséget

A túl sűrű vetés elősegítheti a penésznövekedést, mivel a sűrű növényzet csökkenti a levegő keringését.

A légáramlás

A megfelelő légáramlás egy másik fontos szempont a penészgátlás megakadályozásában. Ha úgy látod, hogy mikrozöldjeid rendszeresen penészednek, érdemes egy új helyen/helységben is megpróbálkozni a lakáson belül.

A csírázás alatti takarás is okozhat penészedést, jól szellőző anyaggal fedd le a tálcákat és hagyd fedetlenül is egy daradig.

Az ültetőtálcák fertőtlenítése

Két növesztés között mosd el nagyon alaposan, forró vízben az ültetőtálcáidat, mert a szennyezett tálca is lehet a penész forrása.

Megszabadulhatsz-e a penészedéstől a mikrozöldeken?

Ne aggódj, minden mikrozöld “termesztő” valamikor szembesül a penészgondokkal – még akkor is, ha megtette a fent felsorolt ​​megelőző intézkedéseket. Szerencsére van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy megszabadulj a mikrozöldeken növekvő penésztől.

Grapefruit kivonat

Egyszerűen keverj 2 dl vízhez tíz csepp grapefruit-kivonatot és ezzel permetezd a növényedet. Felhasználás előtt rázd fel és alaposan permetezd be a mikrozöldeket az oldattal.

Helyezd a mikrozöldeket közvetlen napfényre

A penész elpusztításának másik módja az, hogy a mikrozöldeket néhány napig közvetlen napfényre helyezed. A penész sötét, nedves körülmények között fejlődik a legjobban, és nem szereti a napfényt. Fontos megjegyezni, hogy a mikrozöldeknek több vízre lesz szükségük, ha közvetlen napfényre kerülnek. Ezért fontos, hogy gyakran ellenőrizd és szükség szerint öntözd őket.

A penészes foltok eltávolítása a mikrozöld tálcáról

Ha csak egy kis mikrozöld folt fertőződött meg penészgombával, a legjobb, ha egyszerűen eltávolítod a penészes foltot, hogy megakadályozd a penész terjedését a többi növényre.

Biztonságos enni a penésszel fertőzött mikrozöldekből?

Soha nem szabad enni a penészes mikrozöldekből! Bizonyos típusú penész allergiás reakciókat és légzési problémákat okoz. Megfelelő körülmények között néhány típusú penész akár mikotoxinoknak nevezett mérgező anyagokat is termelhet.

Ha a mikrozöld tálca csak egy részén van penész, akkor előfordulhat, hogy a mikrozöldek egy részét meg tudod menteni a penész mértékétől függően. Ha a mikrozöld tálca több mint egyharmada penészes, akkor a legjobb, ha eldobod az egészet.

Mindig alaposan fertőtlenítsd a növesztő tálcákat, amelyek penészesek voltak!

A növesztő tálca fertőtlenítéséhez használj forró, szappanos vizet, akár teafa olajat.