Blog
Kert
Mikrozöldek
Öntetek
Receptek
Tippek, trükkök
Szűrés törlése

3 zöldfűszeres salátaöntet, ami mártogatósnak is kiváló

2017.05.31 07:00

Az alapöntetek, mint például a mustáros-mézes vagy a balzsamecetes önteten kívül bátran próbálkozhatsz más öntetekkel is a salátáid mellé, a saláta kisokosban írtam részletesen az öntetekről is.

3 zöldfűszeres salátaöntet, ami mártogatósnak is kiváló

A nyár a friss zöldfűszerek ideje, vétek lenne kihagyni ezeket a finomságokat salátáidból. A friss zöldfűszer leveleket belekeverheted a salátáidba, de nagyon finom ízeket adnak az önteteknek (és mártogatósoknak) is.

Ha lejjebb görgetsz, akkor találsz három zöldfűszeres öntet (ill. mártogatós) receptet.

Mindhárom recepthez használhatsz turmixgépet vagy botturmixot.

Ha salátaöntetként használod ezeket, akkor hangold egy kicsit hígabbra, ha mártogatósként, akkor a sűrűbb verzió lesz a megfelelőbb.

Tálalhatod sült húsok mellé, meglocsolhatod velük a sült zöldségeket, de nyers zöldségekkel tálalva is kitűnőek, akár vendégváró ételnek.

Krémes avokádóöntet friss korianderrel:

Hozzávalók:

Így készítsd el:

  1. Hámozd meg, és magozd ki az avokádót.
  2. Tedd az alapanyagokat egy edénybe és turmixold össze a hozzávalókat botmixerrel vagy turmixgépben.
  3. Mártogatósként tálald nyers paprikával, uborkával, szárzellerrel, répával.
  4. Ha salátaöntetként szeretnéd tálalni, akkor hígítsd egy picit még vízzel.

Tejfölös-bazsalikomos öntet:

Hozzávalók:

  • 2 dl tejföl
  • 5 szál vékony újhagyma
  • 1 nagy marék friss bazsalikom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl majonéz (4 evőkanál)
  • 1/2 tk só, bors
  • 1 citrom frissen facsart leve

Így készítsd el:

  1. Tedd az alapanyagokat egy edénybe (használd fel az újhagyma zöldjét is az öntethez).
  2. Turmixold össze a hozzávalókat botmixerrel vagy turmixgépben.

Zöldfűszeres öntet olívaolajjal:

Hozzávalók:

Így készítsd el:

  1. Habverővel keverd el a sót, a borsot, az olajat és az ecetet egy mély tálban.
  2. Mikor összeállt az ecet és az olívaolaj, add hozzá az apróra vágott fokhagymát.
  3. Mielőtt hozzáadnád a zöldfűszereket, teszteld, hogy elég sós-e a keveréked.
  4. Aprítsd fel nagyon apróra a koriandert és a petrezselymet, majd add az öntethez.
  5. Hűtőben tárolva 1 hétig is eláll.