Blog

Mindegy mekkora kerted van, sőt lehet, hogy egy terasz vagy erkély áll rendelkezésedre, akkor is el tudsz kezdeni salátáaféléket, fűszernövényeket és levélzöldségeket növeszteni.

Salátafélék alatt nemcsak a jól ismert, kevésbé ízletes fejes salátát vagy jégsalátát értem, hanem a nálunk kevésbé elterjedt tépősalátákat és az izgalmas levélzöldségeket (pl. mustárféléket, mángoldot, ázsiai levélzöldségeket, fodros kelt stb.)l

Van egy jó hírem. Neked is lehet saját salátás kerted, akár konyhakert nélkül is. Nincs szükség nagy befektetésre, csak néhány eszközre, vetőmagra és egy kis kitartásra, hogy zöld oázist varázsolj otthonodban.

Bár elsőre csábító és kényelmes lehet az előre csomagolt saláták választéka, sajnos a zacskó legtöbbször nem azt rejti, amit várnánk tőle. Friss, ízletes, roppanós levelek helyett fonnyadt, vegyszerekkel kezelt, tápanyagokban szegény, ízetlen zöldek kerülnek a tányérunkra.

Ha te úgy döntöttél, hogy mostantól magadnak szeretnéd megtermeszteni a vitamindús, vegyszermentes zöldeket, akkor olvasd végig a bejegyzést. Segítek eligazodni, milyen növényeket és hol érdemes növeszteni, milyen eszközökre lesz szükséged, milyen fajtákat válassz és lesz szó a gondozásukról is.

 

Honnan lehet tudni, hogy a mikrozöldjeinknek penészgombája van-e vagy csak gyökérszőrszálak nőnek?

Az alapöntetek, mint például a mustáros-mézes vagy a balzsamecetes önteten kívül bátran próbálkozhatsz más öntetekkel is a salátáid mellé, a saláta kisokosban írtam részletesen az öntetekről is.

Rengetegszer feltették már nekem a kérdést – a mikrozöld elnevezés csak valamilyen “puccos” elnevezése a csíráknak? A válasz- NEM.

A csírák és a mikrozöldek két teljesen eltérő kategória. Különböznek a növesztési eljárásukban, a tápanyag összetételükben és az ízvilágukban is.

Nagy kedvenceim a zöldsaláták, amikor egy évszaktól függő zöldsaláta vagy mikrosaláta alapra rétegezzük a különböző hozzávalókat, meglocsoljuk az öntettel és kész is vagyunk. Van már jó néhány ilyen saláta a blogon, érdemes körülnézni, ötletek gyűjteni.

Ez a francia sárgarépa saláta biztos a kedvenceid közé kerül, ha kipróbálod. Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik, a franciák igazi művészei az egyszerű, de ízletes ételeknek.

Te mennyi zöldet fogyasztasz naponta? Őszintén…?

Sajnos mi magyarok nagyon kevés zöldet eszünk, pedig fontos lenne, hogy a különböző zöld levelek rendszeres szereplői legyenek az étkezéseinknek, jó lenne, ha mindig kerülne az asztalra egy adag minden étkezés mellé.
Magas a vitamin-, ásványi anyag, antioxidáns- és rosttartalmuk és kiváló vasforrások is egyben. Ezzel szemben kalóriatartalmuk nagyon alacsony, bármilyen típusú diétába beilleszthetőek.

Lehet, hogy te is találkoztál már mikrozöld(ség)ekkel, csak éppen nem tudtad, hogy mikrozölddel állsz szembe.

Nálunk a mikrozöld(ség)eket (mikrosalátákat) leggyakrabban ételek díszítésére használják az éttermek, pedig ennél sokkal több lehetőség rejlik ezekben az apró növényekben.

  • Mik azok a mikrozöldek?
  • Miért érdemes ezeket a növényeket beilleszteni étrendünkbe?
  • Hogyan tudjuk saját magunk növeszteni az ablakpárkányunkon?
  • Mihez használhatunk mikrozöldeket?