Blog

Az emberek évezredek óta termesztik a fűszernövényeket. Mindenki hallott már a bazsalikomról, a rozmaringról vagy a kakukkfűről, de vajon tudod-e, miért érdemes saját magadnak termeszteni ezeket a kerti kincseket? Hadd meséljem el, miért váltak a fűszernövények igazi szenvedélyemmé, és miért hiszem, hogy mindenkinek meg kellene próbálnia ezt az élményt.

Mi a fűszernövény definíciója?

Lehet vitatkozni, de én úgy fogalmazok, hogy a fűszernövény minden olyan növény, amely olyan növényi részeket tartalmaz (pl. magok, virágok, levelek), amelyek felhasználhatók az ételeink, italaink ízesítésére.

 

Sokszor elgondolkodtam azon, hogy a salátafélék, sok fajta levélzöldség (pl. spenót, pak choi stb.) miért nem nyári növények. Kinek az ötlete volt, hogy nyáron annyi édes, lédús paradicsomot és friss, ropogós uborkát  szedhetünk a kertünkből, de saláta vagy spenót nem jár hozzájuk?

Persze, van rá mód, hogy meghosszabbítsuk a tavaszi zöldségek élettartamát azzal, hogy több árnyékot vagy kevesebb napot adunk nekik (pl. egy ilyen árnyékoló háló segítségével). De... a tartósan meleg napokon beindul a virágzás, a saláták levelei megkeserednek, élvezhetetlenné válnak.

Azok számára, akik még akkor is vágynak a leveles zöldekre, amikor odakint 30 feletti hőmérsékletet mutat a hőmérő, nincs minden veszve. Mindenféle trükk nélkül is lehet nyári salátaágyást kialakítani!

A paradicsom kétségtelenül az egyik kedvenc növényem, amit minden évben termesztek, nemcsak a kertemben, hanem a teraszomon is - az ültetőállványaim is tele vannak nyaranta paradicsom növényekkel.

Volt idő, amikor nem volt lehetőségem a kertben történő termesztéshez és csak egy terasz volt alkalmas a kertészkedésre. Ebben az időszakban is sikerült több kilónyi paradicsomot termesztem nyaranta néhány cserép növényből.

Paradicsomot termeszteni még sosem volt ilyen egyszerű! És nincs szükség nagy helyre ahhoz, hogy több kiló paradicsomot termessz pár négyzetméternyi helyen. Az alábbiakban hasznos, gyakorlati tippeket találsz a paradicsom cserépben, edényben történő termesztéséhez.

    1. Miért jó a cserepes termesztés?
    2. Milyen paradicsomfajták nőnek a legjobban ültetőedényben?
    3. Hogyan válassz ültetőedényt a paradicsom számára?
    4. Milyen földet használj paradicsomtermesztéshez?
    5. Hogyan gondozd a paradicsom növényeket?

 

Ha Te is azok közé tartozol, akinek az idei évben szeretnének egy ehető, zöld oázist kialakítani a teraszukon, erkélyükön, akkor jó helyen jársz!

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem a leggyakoribb kérdéseket és aggodalmakat, amelyekkel a balkonkertészek gyakran szembesülnek.

Legyen szó a megfelelő növények kiválasztásáról, a megfelelő öntözésről vagy a napfény optimális kihasználásáról, a cél, hogy segítsek abban, hogy balkonkerted még sikeresebb legyen. Tehát tarts velem, és ismerd meg a leggyakoribb aggodalmakat és a hozzájuk tartozó tippeket/tanácsokat!

Zöldségek, virágok és fűszernövények ültetése és vetése februárban.

Talán nehéz elhinni, de itt az ideje elkezdeni az idei kert tervezését, sőt néhány növény vetését!

Ne hagyd, hogy a februári szürke égbolt, a fagyos hőmérséklet megtévesszenek.

A tavasz már a sarkon van...

A február tökéletes a hosszú tenyészidejű növények beltéri vetésére és a hidegnek, enyhe fagyoknak ellenálló zöldségek kinti közvetlen vetésére. Ha megfelelő fajtákat választasz, akkor tavasz közepén szedheted a saját termést.

Februári ültetési/vetési útmutató:

  1. Februárban vethető zöldségek (beltéren és kültéren)
  2. Februárban vethető virágok
  3. Februárban vethető fűszernövények

Olvass tovább és segítek eligazodni a februári kerti teendőkben.

Mindegy mekkora kerted van, sőt lehet, hogy egy terasz vagy erkély áll rendelkezésedre, akkor is el tudsz kezdeni salátáaféléket, fűszernövényeket és levélzöldségeket növeszteni.

Salátafélék alatt nemcsak a jól ismert, kevésbé ízletes fejes salátát vagy jégsalátát értem, hanem a nálunk kevésbé elterjedt tépősalátákat és az izgalmas levélzöldségeket (pl. mustárféléket, mángoldot, ázsiai levélzöldségeket, fodros kelt stb.)l

Van egy jó hírem. Neked is lehet saját salátás kerted, akár konyhakert nélkül is. Nincs szükség nagy befektetésre, csak néhány eszközre, vetőmagra és egy kis kitartásra, hogy zöld oázist varázsolj otthonodban.

Bár elsőre csábító és kényelmes lehet az előre csomagolt saláták választéka, sajnos a zacskó legtöbbször nem azt rejti, amit várnánk tőle. Friss, ízletes, roppanós levelek helyett fonnyadt, vegyszerekkel kezelt, tápanyagokban szegény, ízetlen zöldek kerülnek a tányérunkra.

Ha te úgy döntöttél, hogy mostantól magadnak szeretnéd megtermeszteni a vitamindús, vegyszermentes zöldeket, akkor olvasd végig a bejegyzést. Segítek eligazodni, milyen növényeket és hol érdemes növeszteni, milyen eszközökre lesz szükséged, milyen fajtákat válassz és lesz szó a gondozásukról is.

 

Lehet, hogy te is találkoztál már mikrozöld(ség)ekkel, csak éppen nem tudtad, hogy mikrozölddel állsz szembe.

Nálunk a mikrozöld(ség)eket (mikrosalátákat) leggyakrabban ételek díszítésére használják az éttermek, pedig ennél sokkal több lehetőség rejlik ezekben az apró növényekben.

  • Mik azok a mikrozöldek?
  • Miért érdemes ezeket a növényeket beilleszteni étrendünkbe?
  • Hogyan tudjuk saját magunk növeszteni az ablakpárkányunkon?
  • Mihez használhatunk mikrozöldeket?

Teljes kiőrlésű gabonát enni jó és enni kell. Miért?

  • Mert bizonyítottan csökkentik néhány krónikus betegség ( pl. cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek) kialakulásának esélyét.
  • Mert lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy lassan alakulnak át glükózzá, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak.
  • Mert magas a vitamin és ásványi anyag tartalmuk.