Blog
Kert
Mikrozöldek
Öntetek
Receptek
Tippek, trükkök
Szűrés törlése

Pesztó mikrozöldből

2024.04.12 18:00

A pesztó az egyik kedvenc kencém, és tavasszal már annyira vágyom rá. De mi a teendő, ha még nincs friss bazsalikom a kertben?

Nos, a jó hír az, hogy a pesztó nemcsak bazsalikomból készülhet, hanem sok más fűszerből és zöldségből is. A brokkoli mikrozöld például tökéletes bele,de készülhet más mikrozöldekből pl. zöldborsó vagy retek vagy akár olan levélzöldségekből mint pl.a spenót, vízitorma vagy fodros kel.

Az egyik legkönnyebben elkészíthető dolog - egy konyhai robotgép segítségével -, és olyan kevés hozzávalót igényel! Ráadásul, ha van egy üveg pesto a hűtőben, az mindig életmentő a rohanó hétköznapokon. Nem kell mást tenned, mint megfőzni egy kis tésztát, rátenni a pestót, és megszórni egy kis parmezánnal. 

 

Pesztó mikrozöldből

Ez a recept nagyon egyszerű, mindössze 5 hozzávalóból áll. És az elkészítése is csak 5 percet vesz igénybe!

Hozzávalók:

  • 2 nagy marék mikrozöld (pl.: brokkoli, fodros kel, zöldborsó)
  • 1/4 bögre mandula vagy dió vagy pisztácia (mi pirítva is szeretjük benne)
  • 1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
  • 1/4 bögre olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Tegyük az összetevőket az aprítógépbe, és aprítsuk fel, amíg kivánt álagú lesz a pesztónk (nem pépes).Tároljuk hűtőben levegőtől elzárva hétig vagy fagyasszuk le és eláll 6 hónapig.

Mi teszi igazán különlegessé a mikrozöld pesztót?

Nemcsak az íze, hanem az, hogy tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal is. Ezek az összetevők segítenek erősíteni az immunrendszert és általános egészségünket is javítják.

Kreatív ötletek a mikrozöld pesztó felhasználására

A mikrozöld pesztóval számos kreatív módon variálhatsz a konyhádban. Néhány ötlet, hogyan alkalmazd:

  • Keverd össze friss tésztával, hogy könnyű és ízletes fogást kapj.
  • Használd szendvics vagy wrap készítésekor a hagyományos pestó helyett.
  • Adj hozzá egy kanálnyit a salátádhoz, hogy extra frissességet és ízt vigyél bele.
  • Kenj belőle egy vékony réteget a pirítósodra a reggeli vagy uzsonna különlegessé tételéhez.
  • Keverd salátaöntetbe és alaposan öntözd meg vele salátáidat!