A kapor a sárgarépafélék családjába tartozó magas, virágos növény, amely ízletes hajtásáról és magjáról ismert.
A kaprot hazánkban elsősorban fűszerként használjuk.
A köményhez hasonló ízű kapormagot széles körben használják Észak-Európában pácoláshoz valamint kenyerek, sajtok, húsok és zöldségek, különösen a burgonya és a káposzta ízesítéséhez.
Balkonládában, cserépben is termeszthető.
Vetési idő: szakaszosan vethető március és augusztus között 2-3 hetente, 1,5-3 cm mélyre
Hogyan termesszünk kaprot?
A kapor mag vetése, kapor termesztés
Ültetőedénybe
A növények nem szeretik, ha bolygatják, ezért a legjobb, ha márciusban vagy áprilisban vetjük el a magokat közvetlenül nagy cserepekbe vagy ültetőedényekbe beltéren, és május vége felé, vagy amikor a fagyveszély elmúlt, a szabadba helyezzük. Május végétől a magokat közvetlenül a szabadba is elvethetjük ültetőedényünkbe.
A magokat laza szerkezetű, tápanyagdús talajba vessük el kb. 1,5-3 cm mélyen és az ültetőedényeket helyezzük napos helyre. A kikelő növényeket ritkítsuk ki, hogy körülbelül 5-30 cm-re legyenek egymástól.
A kapor meglehetősen magasra nőhet, általában kb. 90-120 cm magasságúra. A cserepeket és az edényeket rendszeresen öntözni kell.
Kerti ágyásba
Gereblyézd fel a talajt és használd a kapa szélét, hogy sekély barázdát hozz létre. Ebbe a barázdába vesd el a magokat, fedd le és öntözd rendszeresen egy öntözőkanna segítésgével. A 2-3 cm-es magasságot elért növényeket ritkítsd ki, és a szárazság idején alaposan öntözd.
Kapor betakarítása és tartósítása
A kaporleveleket folyamatosan lehet szedni, és hűtőszekrényben akár 3 hétig is eláll. A levelek le is fagyaszthatók, és egész télen át használhatóak. A magvakat a virágfejek száradása után lehet betakarítani, a fejeket tedd papírzacskóba és tárold száraz helyen.